. Ma Auguszta napja van.
Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022-08-04 02:58:10
Különleges baktériumok ellen védő textilia

Különleges baktériumok ellen védő textilia

A Pécsi Tudományegyetem kutatói és a pécsi Rovitex szakértői több mint öt év alatt fejlesztette ki a fertőző betegségek ellen védő textíliát.

Öt év alatt  olyan impregnáló anyagot fejlesztettek ki, ami függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú időn át hatékonyan véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is. A termékek gyártása nemrég megkezdődött, és külföldről is óriási az érdeklődés irántuk. Az antimikrobiális textilek egyaránt alkalmazhatók lesznek egészségügyi és szociális intézményekben, szállodákban, éttermekben, tömegközlekedésben és természetesen a háztartásokban is.

A világ népességének növekedésével együtt emelkedik a fertőző bakteriális, vírusos megbetegedések száma is, valamint az egészségügyi és szociális intézmények terheltsége. Egyre nagyobb ezért az igény a kórházakban, idősekkel foglalkozó intézményekben olyan antibakteriális textíliákra, amelyek ellenállók a különféle baktériumok, vírusok, gombák ellen.
A koronavírus-világjárvány megjelenése óta különösen előtérbe került területen egy magyar innováció jelenthet komoly előrelépést: a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői olyan környezettudatos textil-impregnálási technológiát fejlesztettek ki, amely alkalmas antimikrobiális szövetek nagyüzemi előállítására.


Az antimikrobiális impregnáló anyag a függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú időn keresztül hatékonyan véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is. A termékek gyártása nemrég megkezdődött, és külföldről is óriási az érdeklődés irántuk. Nemcsak intézményekben, hanem egyéb közösségi helyeken, szállodákban, éttermekben, tömegközlekedésben is alkalmazhatók lesznek, és természetesen otthon is bárki használhatja ezeket az anyagokat.


„Öt éve kezdtük el a fejlesztést, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban támogatást is nyertünk rá. Ez a projekt számomra a magyar kutatói tudást, a magyar vállalkozói szemléletet és a gyártói kurázsit egyaránt szemlélteti: felismertünk egy problémát és igyekszünk piacképes megoldást hozni rá, miközben az emberek mindennapjait is jobbá, egészségesebbé tesszük” –  emeli ki Romeisz Norbert, a Rovitex tulajdonosa-ügyvezetője.


A nagyhatékonyságú és környezettudatos textil-impregnálási technológia komoly szerepet játszhat a jövőben a fertőzések megelőzésében, az egészségmegőrzésben.

„A textil szövetek viszonylag nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, így a kórokozók is nagy affinitással jelennek meg a felületükön. Egy hagyományos textília esetében ez problémát jelent, hiszen a szövet felületén megkötődött mikróbák biofilmet alkotva könnyen szaporodásnak indulhatnak. Ezzel szemben, ez a nagy elnyelő képesség egy antibakteriális textil esetében előnyt jelent, mivel a nagy érintkezési felület miatt az antimikrobiális hatás is jóval hatékonyabb lehet” – teszi hozzá Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének vezetője.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>