. Ma Alfonz napja van.
Különleges élmények és újabb műtárgyak
2020-09-18 21:29:47
Különleges élmények és újabb műtárgyak

Különleges élmények és újabb műtárgyak

A pécsi világörökségi helyszínek mellett a Zsolnay Kulturális Negyed is egyedi programokkal várja a látogatókat szeptember 19-20-án, a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozatához csatlakozva. Korhű ruhába öltözött idegenvezetők várják a látogatókat.

 

A Zsolnay család egykori lakóházában, a mai Család- és Gyártörténeti Kiállítás területén korhű ruhába öltözött idegenvezetők várják azokat, akik szeretnének betekinteni a 19. századi mindennapokba és a Zsolnay család életébe. Zsolnay Vilmos lányainak nevét sokan ismerik, de milyen is volt Teréz és Júlia valójában? Hogyan éltek és hogyan alkottak? A Zsolnay lányok titkai című program keretében a látogatók az ő életútjuk és munkásságuk főbb állomásait ismerhetik meg abban a villában, amelyben Zsolnay Júlia Sikorski Tádéval élt,  és ami ma a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény című tárlatnak ad otthont. A villát bejárva a korhű ruhába öltözött idegenvezetők bemutatják Teréz és Júlia életútjának és munkásságának főbb állomásait. A Zsolnay lányok titkai című program szeptember 20-án 12.00-kor és 15.00-kor indul a Zsolnay Infopont & Shoptól.


Az ebben az esztendőben 10 éves a Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjtemény, amit a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként tartanak számon. Az eltelt egy évtized alatt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed legnépszerűbb kiállítása lett, eddig közel háromszázezren tekintették meg. A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megnyílt tárlat az induláskor 588 Zsolnay kerámiaritkaságot számlált, ami a műgyűjtő, dr. Gyugyi László elhivatott munkájának köszönhetően évről évre tovább gyarapodott.

 

Mint Komor István a gyűjtemény kurátora elmondta, először 2006-ban jött létre kapcsolat Pécs városa és Gyugyi László között. Ő már akkor szerette volna biztos helyen tudni a gyűjteményét, és ugyan sok magángyűjtő jelentkezett a műtárgyakért, ő mindenképpen közkinccsé kívánta tenni. Az adásvételi szerződés aláírására 2009 év elején került sor, majd ugyanez év decemberében pedig meg is kezdődött a tárgyak átszállítása New Yorkból Pécsre .Először a gyűjtemény szecessziós része érkezett meg a Zsolnay-negyedbe. Ezt követően 2014-től  minden évben tucatjával érkeztek műtárgyak a tengerentúlról, aztán 2018-ban négy különösen értékes darab érkezett, amelyeket Párizsban vásárolt Gyugyi László. A gyűjtemény darabjait a műgyűjtő szinte teljes egészében saját pénzből vásárolta, pusztán három adományozó járult hozzá a kiállításhoz. Kitért arra is, jól tükrözi a Gyugyi-gyűjtemény értékét, hogy a kezdeti 705 milliós összérték az évek folyamán  929 millióra dagadt. 

 

A jubileum alkalmával két újabb műtárggyal bővült a gyűjtemény, amely immár 719 darabból áll. A két új műtárgy egyike az 1910-ben készült  Ülő török figura,  ami Mattyasovszky-Zsolnay László ajándékaként lett része a gyűjteménynek, a másik pedig dr. Selymes Zoltán révén került Pécsre. A kis cseréptálat 1877-ben Zsolnay Vilmos nagyobbik lánya, Teréz tervezte és készítette és arra szolgált, hogy a színes-mázos dekortechnikát elsajátítsa a művész.  Különlegessége, hogy alkotója maga szignálta és látta el évszámmal 1877-ben. A kiállítás új szerzeményei szeptember 21-től lesznek láthatók.


Az évfordulóra jelent meg a Gyugyi László Zsolnay gyűjteménye című reprezentatív könyv, amelyet Csenkey Éva, Steinert Ágota és Murányi Zsuzsa jegyez. Az album a kiállítás érdekességeit tárja a látogatók elé, olyan műtárgyakat is bemutatva, amelyeket a gyűjteményről korábban megjelent kötetek nem tartalmaznak.

Utoljára frissítve: 2020-09-18 21:46:31

További híreink
A hangsúly hét kulcsfontosságú területen
Új tízéves tervet indít az Európai Bizottság az unióban élő romák támogatására.
2020-10-13 20:19:30, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szent Kozma és Damján-díj Kalmár Nagy Károlynak
A Transzplantációs Alapítvány Szent Kozma és Damján díját a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika osztályvezető főorvosa, Dr. Kalmár Nagy Károly vehett...
2020-10-11 18:53:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Escargo Szobaszínház-egy különleges kulturális tér
Pécs egy újabb színházteremmel és rendezvénytérrel gazdagodott.
2020-10-10 19:59:03, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mítoszok nyomában a Kelet-Mecsek népszerű kirándulóhelyein.
Bővebben >>