. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Különleges élmények és újabb műtárgyak
2020-09-18 21:29:47
Különleges élmények és újabb műtárgyak

Különleges élmények és újabb műtárgyak

A pécsi világörökségi helyszínek mellett a Zsolnay Kulturális Negyed is egyedi programokkal várja a látogatókat szeptember 19-20-án, a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozatához csatlakozva. Korhű ruhába öltözött idegenvezetők várják a látogatókat.

 

A Zsolnay család egykori lakóházában, a mai Család- és Gyártörténeti Kiállítás területén korhű ruhába öltözött idegenvezetők várják azokat, akik szeretnének betekinteni a 19. századi mindennapokba és a Zsolnay család életébe. Zsolnay Vilmos lányainak nevét sokan ismerik, de milyen is volt Teréz és Júlia valójában? Hogyan éltek és hogyan alkottak? A Zsolnay lányok titkai című program keretében a látogatók az ő életútjuk és munkásságuk főbb állomásait ismerhetik meg abban a villában, amelyben Zsolnay Júlia Sikorski Tádéval élt,  és ami ma a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény című tárlatnak ad otthont. A villát bejárva a korhű ruhába öltözött idegenvezetők bemutatják Teréz és Júlia életútjának és munkásságának főbb állomásait. A Zsolnay lányok titkai című program szeptember 20-án 12.00-kor és 15.00-kor indul a Zsolnay Infopont & Shoptól.


Az ebben az esztendőben 10 éves a Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjtemény, amit a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként tartanak számon. Az eltelt egy évtized alatt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed legnépszerűbb kiállítása lett, eddig közel háromszázezren tekintették meg. A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében megnyílt tárlat az induláskor 588 Zsolnay kerámiaritkaságot számlált, ami a műgyűjtő, dr. Gyugyi László elhivatott munkájának köszönhetően évről évre tovább gyarapodott.

 

Mint Komor István a gyűjtemény kurátora elmondta, először 2006-ban jött létre kapcsolat Pécs városa és Gyugyi László között. Ő már akkor szerette volna biztos helyen tudni a gyűjteményét, és ugyan sok magángyűjtő jelentkezett a műtárgyakért, ő mindenképpen közkinccsé kívánta tenni. Az adásvételi szerződés aláírására 2009 év elején került sor, majd ugyanez év decemberében pedig meg is kezdődött a tárgyak átszállítása New Yorkból Pécsre .Először a gyűjtemény szecessziós része érkezett meg a Zsolnay-negyedbe. Ezt követően 2014-től  minden évben tucatjával érkeztek műtárgyak a tengerentúlról, aztán 2018-ban négy különösen értékes darab érkezett, amelyeket Párizsban vásárolt Gyugyi László. A gyűjtemény darabjait a műgyűjtő szinte teljes egészében saját pénzből vásárolta, pusztán három adományozó járult hozzá a kiállításhoz. Kitért arra is, jól tükrözi a Gyugyi-gyűjtemény értékét, hogy a kezdeti 705 milliós összérték az évek folyamán  929 millióra dagadt. 

 

A jubileum alkalmával két újabb műtárggyal bővült a gyűjtemény, amely immár 719 darabból áll. A két új műtárgy egyike az 1910-ben készült  Ülő török figura,  ami Mattyasovszky-Zsolnay László ajándékaként lett része a gyűjteménynek, a másik pedig dr. Selymes Zoltán révén került Pécsre. A kis cseréptálat 1877-ben Zsolnay Vilmos nagyobbik lánya, Teréz tervezte és készítette és arra szolgált, hogy a színes-mázos dekortechnikát elsajátítsa a művész.  Különlegessége, hogy alkotója maga szignálta és látta el évszámmal 1877-ben. A kiállítás új szerzeményei szeptember 21-től lesznek láthatók.


Az évfordulóra jelent meg a Gyugyi László Zsolnay gyűjteménye című reprezentatív könyv, amelyet Csenkey Éva, Steinert Ágota és Murányi Zsuzsa jegyez. Az album a kiállítás érdekességeit tárja a látogatók elé, olyan műtárgyakat is bemutatva, amelyeket a gyűjteményről korábban megjelent kötetek nem tartalmaznak.

Utoljára frissítve: 2020-09-18 21:46:31

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>