. Ma József napja van.
Különleges hangulatú vízitúra a Dráván
2019-07-23 22:31:34
Különleges hangulatú vízitúra a Dráván

Különleges hangulatú vízitúra a Dráván

A Dráva egyike Európa érintetlen tájainak.

A folyó jelentős részben  szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, s ártere rendkívül gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont. Ezért is fontos, hogy a természeti értékek megóvását szem előtt tartva, szabályozott keretek között  kerüljön sor  rajta a vízitúrákra. A megrendezésükhöz szükséges engedélyezési eljárások már év elején megkezdődnek, ekkor érkeznek be  a  kérelmek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz, ahol ezek ismeretében osztják be a csoportokat, akik  kétnaponta indulnak, s a  megadott táborhelyeken kötnek ki, s töltik az éjszakát.

A teljes túra mintegy 160 kilométer  Őrtilostól Drávaszabolcsig tart és összesen 7 táborhelyet foglal magába. A június 1-től szeptember 15-ig tartó vízítúra szezonban idén közel  hatszázan eveznek le a Dráván. Néhány évvel  még kétszer ennyien vállalkoztak a megtételére. Annak, hogy kevesebben indulnak útnak több oka is lehet, egyik ezek közül valószínűleg az, hogy  a nomád körülmények egyre kevesebb embert  vonzanak. A vízitúrázók  sátrakban alszanak, kevés helyen van a fürdőkben meleg víz, s legjellemzőbb a táborhelyeken a hagyományos, „pottyantós” WC, emellett a túra során az időjárás szeszélyeinek is ki vannak téve. Tíz évvel ezelőtt ezek tették vonzóvá,  manapság már inkább a kényelmet részesítik előnyben az emberek, s bőven választhatnak más szabadidős programokból, sportolási lehetőségekből.  Ezen kívül oka lehet a érdeklődés lanyhulásának, hogy a túra egy hétig tart,  egyre többen a rövidebb,2-3 naposakat tudják inkább vállalni.

A kikötőhelyeken  időről, időre újabb és újabb szolgáltatások várják a túrázókat.  Tavaly  megújultak a  táborhelyek, ebben az esztendőben - szezon végére -  már 3 helyen  várja meleg vizes zuhanyzó és angol WC a túrázókat. Két település határában pedig, a táborhelyek közelében kényelmes szálláshelyek is találhatók,  a jövőben ezek a lehetőségek várhatóan ismét vonzóvá tehetik a Dráván a vízitúrázást.

Utoljára frissítve: 2019-07-23 22:33:25

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:13:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:48:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>