. Ma Auguszta napja van.
Különleges Klein-tálak
2017-09-11 22:31:00
  Különleges Klein-tálak

Különleges Klein-tálak

Gyugyi László újabb – hét tárgyból álló – adományozásának köszönhetően már 692 darabot számlál a Zsolnay Kulturális Negyed a nevét viselő  gyűjtemény.

A Zsolnay gyár aranykorának legszebb darabjait bemutató tárlat 2010-es megnyitása óta immár kilencedik alkalommal bővült újabb különleges kerámiákkal. Az új műtárgyakban közös, hogy mindegyik aranybrokát technikával készült fali dísztál. Az aranybrokát eljárás a Zsolnay gyárban az 1880-as évektől terjedt el, a műtárgyak különböző technikával előkészített felületére színarany mázat vittek fel, így a rajzolt minták az arany háttér előtt tűnnek fel.

A tálak közül négy kifejezetten nagy méretű, 37-38 centiméteres. A tárgyak közül ötöt Klein Ármin tervezett és rajzolt, ezek többségében mitologikus motívumúak, többek között nimfával, amorettel és antik jelenettel díszítettek.

Egy tál Kaldeway Kelemen, egy pedig Zsolnay Júlia tervezői munkáját dicséri. Az előbbin egy ónémet katona portréja látható, míg Zsolnay Júlia tálja népies díszítésű, tulipánokkal díszített.

- Az új tárgyak méretükben és kivitelükben egyedülállóak. A több mint 50 éves gyűjtői pályafutásom során sem én, sem más nem találkozott ilyen méretű Klein-tálakkal, ilyen tökéletes kivitelben – emelte ki az újabb tárgyak átadásakor Gyugyi László műgyűjtő, akinek köszönhetően a visszatérő kiállítás látogatók számára is mindig rejt valami újdonságot a kiállítás.

Utoljára frissítve: 2017-09-11 22:32:21

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>