. Ma Béla napja van.
Különleges szobrok a múzeumban
2016-10-18 02:17:50
 Különleges szobrok a múzeumban

Különleges szobrok a múzeumban

Pécsett a Múzeum Galériában Kőbe született címmel nyílik  kiállítás Nagy Sándor szobrászművész alkotásaiból.


Nagy Sándor 1923. május 28-án született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Buj községben. Ifjúkorában földműveléssel foglalkozott, majd kőműves lett.  A nyíregyházi Bessenyei György Képzőművészeti Szabadiskolában 1947 és 1949 között kezdte meg tanulmányait, mestere Berky Nándor és Diószegi Balázs volt. A budapesti Képzőművészeti Főiskolára 1949 és 1954 között járt, mestere Pátzay Pál, Kisfaludi Strobl Zsigmond és Mikus Sándor volt. Gádor Magda szobrászművészt, aki  évfolyamtársa volt 1952-ben vette  feleségül.


Budapesten él, 1960 óta feleségével együtt  a Százados úti művésztelep tagja. a hajdúböszörményi Hajdúsági Művésztelepen 1970 és 1976 között,  1976-ban a szlovákiai Vysné Ruzbachy művésztelepén,  1978-ban a németországi Reinhardtdorft szobrászati művésztelepén dolgozott.  Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt az eltelt több mint hat évtizedben, 1952 óta.  A Janus Pannonius Múzeum által szervezett Országos Kisplasztikai Biennálék rendszeres résztvevője. Számos köztéri alkotása található országszerte. A Munkácsy-díjas (1979) szobrászművész, 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 1997-ben  pedig a Magyar Szobrásztársaság Koszorús szobrász díját.


Szobrászatában szinte egyedülálló a következetesség: ahogy makacsul bontja ki kőből emberalakjait. Anyaga a minél keményebb kő: andezit, gránit, bazalt, márvány és persze a magyarországi mészkövek. Ez a tudatos anyagválasztás alapvetően függ össze a művészi intencióval: kevés beszéddel sokat elmondani.


A szabolcsi művész korai szobraiban az alföldi parasztvilág erőteljes figuráit örökítette meg, amelyeken a kevés vésett vonal és a tömegek összjátéka  hozza létre az  emberalakot. A tömbszerű, lényegre törő formálás ugyanakkor az őskori idolok világát is megidézi  és az örökkévalóság aurájával vonja be az esendő, napi munkától megfáradt parasztfigurákat.


A hetvenes évektől  jelenik meg munkásságában  az erőteljes formai redukció. Frontális nőalakjairól eltűnnek a kezek és a lábak, figurái leginkább arctalanok és mindig idolszerűek. A folyamatos szobrászi megújulás lényeges állomása, amikor a kilencvenes években ezekből a női (néha férfi) idolokból gúlaszerű együtteseket hoz létre. Kései munkái kő helyett fából készülnek, de szobrain ugyanaz a késztetés jelenik meg, a legkevesebb beavatkozással előhívni az anyagban rejtező ősi formákat.


Az elmúlt esztendőben 46 alkotását ajándékozta a Janus Pannonius Múzeumnak.  Az október 18 – november 13. között, a Múzeum Galériában látogatható tárlaton az ajándék művek mellett láthatók a BTM Kiscelli Múzeumában az elmúlt hónapokban kiállított munkák jelentős része  is.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>