. Ma Gedeon napja van.
Különleges Tánc Világnapja Pécsett
2017-04-29 20:35:31
Különleges Tánc Világnapja Pécsett

Különleges Tánc Világnapja Pécsett

Sokan csak a balett Shakespeare-jeként, vagy a balett nagypapájaként emlegetett Jean-Georges Noverre balettmester, koreográfus, táncelméleti író, aki meghatározta a balett alapelveit és szabályait ezen a napon született 1727-ben.


A világnap elsődleges célja a tánc népszerűsítése, s hogy összehozza az embereket, mint egy közös nyelv  segítségével. Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete és a Nemzetközi Táncbizottság minden évben felkéri a táncművészet egy kiemelkedő alakját, hogy fogalmazzon meg üzenetet a tánc napja alkalmából. Ez aztán több nyelvre lefordítva szétküldik minden országnak.


Idén ezt,  az alig néhány hete elhunyt Trisha Brown emléke előtt tisztelegve fogalmazták meg. A híres koreográfus 50 éves karrierje során a nemzetközi táncélet meghatározó alakjává vált, s mindig is vallotta, a tánc kiszélesíti az egyetemes kommunikációt, életre hívva az örömöt, a szépséget és az emberi tudás fejlődését. A tánc újra és újra maga a kreativitás. A gondolkodás, a létrehozás, megvalósítás és a kivitelezés kreativitása.


A tánc világnapján szinte mindenhol szerveztek eseményeket, előadásokat, díjátadókat, köztéri csoportos táncot. Sok tánciskola ingyenes programokkal várta az érdeklődőket. Pécsett a Talking Bodies, a Veres Flóra által alapított és vezetett mozgásszínházi társulás szervezett egész napos programot a Zsolnay Kulturális Negyedben, amelynek  a Pécsi Tudományegyetem ebben az esztendőben fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Janus Egyetemi Színpad , valamint a város új  szórakozó helye , a Szabadkikötő adott  helyet. A társulatnak ez volt  az első nyitott work shopja.  


A Veres Flóra és Rab Alexandra által szervezett egy napos Mini fesztivál változatos programokat kínáltak fiatalnak és idősnek, táncos tapasztalattal rendelkezőknek és kezdőknek egyaránt. Az érdeklődők  táncelméleti  beszélgetéseken vehettek részt,  tánc filmeket nézhettek meg,

Utoljára frissítve: 2017-04-29 20:37:37

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyöntetű szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen a gyógyszerész ké...
Bővebben >>