. Ma Mária napja van.
Különleges tárlatvezetések
2019-06-10 01:08:10
Különleges tárlatvezetések

Különleges tárlatvezetések

Milyen kuriózumokat rejt a  Munkácsy-kiállítás a gyűjtő szemével és a POSZT sztárvendégeinek tárlatvezetésével.

Szubjektív tárlatvezetéseket szervezett a Zsolnay Örökségkezelő a Pécsi Országos Színházi Találkozóval közösen, amelyre a fesztivál sztárvendégeit. et kérték fel. A látogatók a POSZT ideje alatt június 14-ig összesen tíz művész szemszögéből ismerhetik meg a magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény alkotásait a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

A pécsiek számára Pál András és Wunderlich József is régi ismerős, hiszen mind a kettőjüket a Pécsi Nemzeti Színházban is láthatta a közönség. Mind a ketten Lovas Rozival karöltve – aki kétszer is elnyerte a  POSZT Legjobb 30 év alatti színésznő díját – ezúttal új szerepben, tárlatvezetőként mutatkozhattak be.
 
Melyik a kedvenc Munkácsy-festménye Igó Évának, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színésznőjének? Mit gondol Munkácsy színhasználatáról a budapesti Katona József Színház Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésze, Bezerédi Zoltán? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók, akik részt vehetnek még Györgyi Anna és Mihályi Győző Jászai-díjas színművészek, valamint Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, műfordító, rendező tárlatvezetésén is.

A színművészek sorából kilóg Bősze Ádám zenei antikvárius, a Bartók Rádió és a Virtuózok tehetségkutató  verseny műsorvezetője, azonban tárlatvezetése valószínűleg sok szórakoztató pillanatot tartogat, ugyanis önálló standup estjével már sokak arcára csalt eddig is mosolyt. 
 
Rendhagyó látogatást tett a gyűjtemény tulajdonosa Pákh Imre is Pécsett. A magyar–amerikai állampolgárságú  műgyűjtő a tulajdonában lévő legnagyobb és legátfogóbb Munkácsy-gyűjtemény érdekességeire hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a teljes Munkácsy-életművet körülbelül 750 darabosra becsülik, amiből százról semmit sem lehet tudni és csaknem 400 alkotás lappang valahol, amelyekből időnként előbukkan egy-egy.

Mint elmondta, Munkácsy különleges olyan értelemben is, hogy majdnem úgy lehet gyűjteni még ma is, mint egy kortárs művész alkotásait, mivel állandóan előkerülnek újabb és újabb alkotásai. Kitért arra is, hogy nemrégiben ismét sikerült vásárolnia két Munkácsy képet, s  ezzel a gyűjteményében jelenleg 60 a művész által festett olajfestmény, csaknem 50 grafika, 6 más festő által Munkácsyról készült kép és 2 szobor található.

Az m21 Galériában összesen ötvennégy festmény és grafika, négy más művész által készített, Munkácsyt ábrázoló alkotás, valamint közel 20 fotó látható.  A Zsolnay Kulturális Negyed – mint a kiállítás helyszíne – izgalmas párhuzamra ad apropót. Munkácsy és Zsolnay Vilmos kortársak voltak, ugyanabban az évben hunytak el. A Zsolnay aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjtemény csupán néhány méterre található a Munkácsy-kiállítástól.

További híreink
Hat ország-nyolcvan pincészet
A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin második alkalommal rendezi meg szombaton az Adventi Borszalont.
2019-12-07 02:42:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új szárny a speciális ellátást igénylőknek
Átadták a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Szociális Gondozó Intézet új szárnyát.
2019-12-06 22:53:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Két különdíj is gazdára talált
Mint már hosszú évek óta versenypásttá változott a Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakgimáziuma és Szakközépiskolájának aulája, fodrász és kozmetikus tanulók mé...
2019-12-03 22:10:04, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Átadták a Szent Mór Iskolaközpont mintegy 900 millió forintból megépült új óvodáját.
Bővebben >>