. Ma Auguszta napja van.
Különleges toronykiállítás a pécsi városházán
2022-09-10 20:44:38
Különleges toronykiállítás a pécsi városházán

Különleges toronykiállítás a pécsi városházán

Exkluzív torony-kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a pécsi városháza történetét.

 

Előre meghirdetett városi eseményeken, valamint egyéni regisztrációt követően tekintheti meg  bárki ingyenesen az épület és a torony történelmét bemutató tárlatot, amit lebilincselő pécsi panoráma koronáz meg a torony erkélyéről.


Miért van torony a pécsi városházán? Hányszor építettek újjá az épületet a helyhatóság számára? Mi a közös a pécsi városházában, a szegedi gőzfürdőben és a kassai színházban? Egyebek közt ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok a vállalkozó kedvű látogatók, akik megnézik a város új, helytörténeti kiállítását.


A helyes válaszokért – és további Pécs-történeti érdekességekért – azonban alaposan meg kell dolgozni. A tárlatot ugyanis a városháza tornyának alsó két szintjén alakították ki. A város fölé magasodó torony Pécs történelmével szorosan összefonódó több évszázados múltját bemutató kiállítás azért is különleges és egyben rendhagyó, mert a torony a városháza hivatali területéről érhető el, így egy, a nagyközönség számára eddig nem látogatható épületrész nyílik meg.


- A tárlat létrehozásával egy exkluzív élményt szeretnénk kínálni a város történelme iránt érdeklődő helyieknek és turistáknak. A kiállítás mélységében foglalkozik az elmúlt több mint háromszáz évben épült városházákkal és azok legendás tornyának céljával, jelentőségével, harangjátékával. Egy panorámafotó segítségével a torony teraszáról látható jelenlegi és múltbéli belvárosi épületek ismerhetők meg. A tárlatot egy csodálatos pécsi panoráma koronázza meg, amit a résztvevők az utcafronthoz képest 223 lépcsőfok magasságából, a torony legfelsőbb szintjének erkélyéről élvezhetnek – mondta el Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.


A toronykiállítást bizonyos városi események, mint például a Város Napja, a Turisztikai Világnap vagy az októberre tervezett Nyitott Udvarok Napja alkalmából a városháza városmarketing osztályának munkatársai által vezetett bejáráson lehet megtekinteni. Emellett előzetes egyéni regisztrációt követően is látogatható a tárlat. A maximum 10 fős csoportok regisztrációját a város honlapján elérhető felületen fogadják, és a visszaigazolását követően válik érvényessé. A toronykiállításon való részvétel ingyenes.


- Valódi pécsi összefogás révén jött létre ez a különleges bemutató. A tárlat szakmai anyagát a Janus Pannonius Múzeum munkatársai, Gál Éva, Pásztor Andrea és Várdai Levente állították össze, a forrásokat a múzeum mellett a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, valamint a Csorba Győző Könyvtár biztosította, míg a grafikai tervezést és a kivitelezést egy pécsi cég, a Rubinsky Design végezte, a kiállítás elkészítését pedig a Városháza városmarketing osztálya koordinálta. A rendhagyó tárlat így azt is érzékelteti, hogy milyen alapos és látványos eredménnyel járhat a pécsiek együttműködése – foglalta össze Zag Gábor.

Utoljára frissítve: 2022-09-10 21:15:52

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>