. Ma Helga napja van.
Különleges toronykiállítás a pécsi városházán
2022-09-10 20:44:38
Különleges toronykiállítás a pécsi városházán

Különleges toronykiállítás a pécsi városházán

Exkluzív torony-kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a pécsi városháza történetét.

 

Előre meghirdetett városi eseményeken, valamint egyéni regisztrációt követően tekintheti meg  bárki ingyenesen az épület és a torony történelmét bemutató tárlatot, amit lebilincselő pécsi panoráma koronáz meg a torony erkélyéről.


Miért van torony a pécsi városházán? Hányszor építettek újjá az épületet a helyhatóság számára? Mi a közös a pécsi városházában, a szegedi gőzfürdőben és a kassai színházban? Egyebek közt ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok a vállalkozó kedvű látogatók, akik megnézik a város új, helytörténeti kiállítását.


A helyes válaszokért – és további Pécs-történeti érdekességekért – azonban alaposan meg kell dolgozni. A tárlatot ugyanis a városháza tornyának alsó két szintjén alakították ki. A város fölé magasodó torony Pécs történelmével szorosan összefonódó több évszázados múltját bemutató kiállítás azért is különleges és egyben rendhagyó, mert a torony a városháza hivatali területéről érhető el, így egy, a nagyközönség számára eddig nem látogatható épületrész nyílik meg.


- A tárlat létrehozásával egy exkluzív élményt szeretnénk kínálni a város történelme iránt érdeklődő helyieknek és turistáknak. A kiállítás mélységében foglalkozik az elmúlt több mint háromszáz évben épült városházákkal és azok legendás tornyának céljával, jelentőségével, harangjátékával. Egy panorámafotó segítségével a torony teraszáról látható jelenlegi és múltbéli belvárosi épületek ismerhetők meg. A tárlatot egy csodálatos pécsi panoráma koronázza meg, amit a résztvevők az utcafronthoz képest 223 lépcsőfok magasságából, a torony legfelsőbb szintjének erkélyéről élvezhetnek – mondta el Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.


A toronykiállítást bizonyos városi események, mint például a Város Napja, a Turisztikai Világnap vagy az októberre tervezett Nyitott Udvarok Napja alkalmából a városháza városmarketing osztályának munkatársai által vezetett bejáráson lehet megtekinteni. Emellett előzetes egyéni regisztrációt követően is látogatható a tárlat. A maximum 10 fős csoportok regisztrációját a város honlapján elérhető felületen fogadják, és a visszaigazolását követően válik érvényessé. A toronykiállításon való részvétel ingyenes.


- Valódi pécsi összefogás révén jött létre ez a különleges bemutató. A tárlat szakmai anyagát a Janus Pannonius Múzeum munkatársai, Gál Éva, Pásztor Andrea és Várdai Levente állították össze, a forrásokat a múzeum mellett a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, valamint a Csorba Győző Könyvtár biztosította, míg a grafikai tervezést és a kivitelezést egy pécsi cég, a Rubinsky Design végezte, a kiállítás elkészítését pedig a Városháza városmarketing osztálya koordinálta. A rendhagyó tárlat így azt is érzékelteti, hogy milyen alapos és látványos eredménnyel járhat a pécsiek együttműködése – foglalta össze Zag Gábor.

Utoljára frissítve: 2022-09-10 21:15:52

További híreink
Tíz év után újra népszámlálás
Már kitölthető az online a népszámlálási kérdőív.
2022-10-03 02:07:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul
Európai uniós forrásokból megvalósítandó mecsekoldali fejlesztésekről online társadalmi egyeztetést indít útjára a pécsi önkormányzat.
2022-10-02 02:55:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
Útjára indult a Szépkorú Hálózat
„Szépkorú pkorú Hálózat – Idősek és nyugdíjasok lehetőségei. Programok, szolgáltatások és támogatások Pécs városában” címmel különleges kiadványt készített a PTE Pécs ny...
2022-10-01 02:26:00, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
KOHÓ Coworking House Pécs néven közösségi iroda nyílt a Széchenyi téri Művészetek és Irodalom Házában.
Bővebben >>