. Ma Henrik napja van.
Külső tényezők árnyékot vetnek a növekedésre
2019-07-31 02:48:35
Külső tényezők árnyékot vetnek a növekedésre

Külső tényezők árnyékot vetnek a növekedésre

Immár hetedik éve sorozatban növekszik az európai gazdaság a növekedésből várhatóan minden tagállam kiveszi a részét.


Az euró-övezetben az év első negyedében a vártnál gyorsabb volt a növekedés, amelynek hátterében több átmeneti tényező állt, például az enyhe téli időjárás és a gépjárműeladások élénkülése. E mellett azok a fiskális politikai intézkedések is segítették, amelyek több tagállamban növelték a háztartások rendelkezésére álló jövedelmét. Az európai gazdaság rövid távú kilátásaira azonban külső tényezők – köztük a globális kereskedelmi feszültségek és a jelentős politikai bizonytalanság – árnyéka vetül. Ezek továbbra is gyengítik az üzleti bizalmat a nemzetközi kereskedelemnek leginkább kitett feldolgozóiparban, és az előrejelzések szerint az év hátralévő részében rontják majd a növekedési kilátásokat.

Ennek eredményeként az euró-övezeti GDP-növekedésre vonatkozó 2019. évi előrejelzés változatlanul 1,2 százalék maradt, míg a 2020-ra vonatkozó előrejelzés a tavaszi 1,5 százalékról 1,4-re csökkent a 2019-es év hátralevő részére vonatkozó növekedési kilátások mérséklődése miatt. Az unió egészében 2019-ben változatlanul 1,4 százalék, 2020-ban pedig 1,6 százalék lehet a GDP növekedése.

Mint Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy várhatóan minden uniós gazdaság tovább fog növekedni  ebben az esztendőben és jövőre egyaránt. Ugyanakkor miközben Közép- és Kelet-Európában erőteljes lesz a növekedés, Németországban és Olaszországban lassulni fog. Kitért arra is, hogy az unió gazdaságaink ellenálló képességét próbára teszi a feldolgozóipar tartós gyengélkedése, ami a kereskedelmi feszültségekből és a politikai bizonytalanságból ered. Az unión belüli a megállapodás nélküli brexit a kockázatok egyik fő forrása.
 
Mindehhez Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a következőket tette hozzá, bár a globális helyzet problémákkal terhes, az európai gazdaság továbbra is bővül. Az erős munkaerőpiac által támogatott keresletnek köszönhetően valamennyi uniós tagország növekedni fog 2019-ben és 2020-ban egyaránt. A kilátásokat érintő számos kockázatra tekintettel tovább kell erősíteni az unió gazdaságainak és az euró-övezet egészének  az ellenálló képességét.

További híreink
Feltehetően öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere
Hiteles forrásból megerősített információink szerint ma éjjel elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere. A falut sikertörténetté emelő polgármester élete 47 évében önke...
2020-07-14 10:23:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
A Velencei-tóhoz mentek volna osztálykirándulásra a pécsi Széchenyi István Gimnázium tizedikes diákjai, ám a vírus miatt ez elmaradt. Szerették volna visszakérni az osztá...
2020-07-08 17:54:26, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Híd a munkahelyekhez
Az ifjúsági foglalkoztatásának támogatásához intézkedéscsomagot állított össze az Európai Bizottság.
2020-07-06 20:18:20, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. egy hónapra elrendelte a pécsváradi L.A. letartóztatását a P...
Bővebben >>