. Ma Auguszta napja van.
Kulturális díjak a legjobbaknak
2017-03-19 21:57:11
Kulturális díjak a legjobbaknak

Kulturális díjak a legjobbaknak

Ebben az esztendőben Pécs Város Kulturális Nagydíját Vári Éva színésznő vehette át, míg Victor Vasarely-díjat Trischler Ferenc szobrászművésznek ítélték oda.


Trischler Ferenc 1945-ben született Németbólyban. Diplomáját a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1975-ben szerezte. Ezt követően öt évig a pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanított. Művészi pályája kezdetén elsősorban kisplasztikákat készített, majd egyre inkább a bronzban rejlő lehetőségeket kezdte kutatni, ezen alkotói korszakát számos egész alakos szobor és plakett  fémjelzi. Hitvallása szerint a bronz szabadságot ad a szobrásznak és könnyedséget az alkotásainak. Országszerte több mint 80, ebből Pécsett 33 köztéri munkája látható, közülük a legmonumentálisabb a mohácsi Szentháromság szobor, a legemlékezetesebb a pécsbányai Assisi Szent Ferenc szobor, legérdekesebb a mágocsi II. világháborús nőalak szobor.


Baranya székhelye színházi életében betöltött három évtizedes, sokféle színpadi műfajban nyújtott emlékezetes alakításai, kimagaslóan gazdag és tartalmas színművészeti életpályáját ismerte azzal, hogy ebben az esztendőben a Jászai és Kossuth díjas Vári Évának ítélte oda a Pécs Város Kulturális Nagydíja kitüntető címet.


Vári Éva 1963-tól csaknem harminc éven át játszott a Pécsi Nemzeti Színházban, amelynek örökös tagja. A fővárosba 1992-ben  költözött, akkor szerződött a Budapesti Kamara Színházhoz, azóta Budapesten él, s több színházban is játszik. A mai napig kötődik Baranya székhelyéhez, több alkalommal is fellépett a Pécsi Harmadik Színházban.


Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik az 1983-tól harminckét éven át több, mint 500 alkalommal, háromféle feldolgozásban előadott Edith Piaf című önálló estje, a 2006 óta csaknem háromszáz előadást megélt Hat hét, hat tánc című vígjáték egyik főszerepe, vagy a Marton Sherman Rose című monodrámája, amelyet 2013-ban mutattak be.

Utoljára frissítve: 2017-03-19 21:58:26

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
Bővebben >>