. Ma Auguszta napja van.
Kultúrházak éjszakája tizedszer
2016-02-05 22:09:26
Kultúrházak éjszakája tizedszer

Kultúrházak éjszakája tizedszer

A tizedik alkalommal február 5. és 7. között  megrendezésre kerülő Kultúrházak éjjel-nappal kínálatában maszkabál, fúvós farsang és hangszersimogató egyaránt szerepel.

Több mint 400 intézmény és szervezet mintegy 600 helyszínen közel 2000 rendezvénnyel várja a látogatókat, amelyek amellett, hogy remek szórakozási lehetőségeket kínálnak minden korosztálynak, arra is igyekeznek felhívni a figyelmet, milyen fontos szerepe van a kulturális központoknak a helyi közösségek építésében és erősítésében.

Az élő zene bűvöletének jegyében kerül sor farsang utolsó hétvégéjén a Kultúrházak éjjel-nappal idei eseménysorozatára. Idén a szervezők arra kérték a regisztráló intézményeket, hogy programjaik fókuszába az élő zenei eseményeket – koncerteket, táncházakat, kórushangversenyeket, nyílt énekes és zenekari próbákat, valamint hangszerbemutatókat – helyezzék, hisz a zenetanításnak, a zenei produkciók próbáinak, az együtt zenélésnek és éneklésnek a művelődési házak mindig is az otthonai voltak és még ma is azok.

Az immár tizedik alkalommal zajló Kultúrházak éjjel-nappal az elmúlt egy évtized alatt elérte nagykorúságát, a civil kezdeményezésű eseményből országosan támogatott nagyrendezvénnyé vált.  A program-dömpingben szinte minden zenei irányzat és stílus közül válogathatnak az érdeklődők, de természetesen hagyományos karneváli mulatságok és egyéb programok is szerepelnek a kínálatban. A zenei programok között az élő zenés koncerteken kívül táncházak, hangszerkészítés és hangszerkipróbálás, blues kocsma és családi karaoke, valamint a „Pöttyös szoknyától a babos kendőig” ívelő rock’n roll és rocktörténeti retró buli várja az érdeklődőket. Számos egyéb időtöltést is kínálnak a szervezők, lesz kolbásztöltő- és disznótoros verseny, éjszakai baglyok és könyvmolyok maratoni felolvasóestje, szimultán sakkparti és országos mesevetélkedő. Na, és persze nem maradhatnak el a különféle farsangi mulatságok sem, mint például a téltemető felvonulások, Télenülő Banyanya égetés, sőt még olyan tematikus karneválokra is készülhetünk, mint a Lovas maszkabál, a fúvós farsang, vagy a Moulin Rouge Cabaret-t idéző karneváli forgatag.

A 2016. évi Kultúrházak éjjel-nappal akció meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. Partnerei a Cseh Tamás Program, a Hagyományok Háza, a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet.

A Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.) 2016. évi Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatának programjai:

február 5. péntek
16.00-22.00 Olvasás éjszakája
Intézményük a Csorba Győző Könyvtár Minerva Fiók Könyvtárral közösen szervezi meg az olvasás éjszakáját, ahol többek közt kortárs meséket, székely népmeséket és egyéb ifjúsági regényeket olvas fel a Könyvtár vezetője Bauer Nóra.

19.00-22.00 Filmklub
Film-Virage Kulturális Egyesület által szervezett rendszeres filmklub II. félévi programjának nyitó vetítésében láthatjuk: Zomborácz Virág Pécsett és környékén forgatott első nagyjátékfilmje, az Utóélet látható. A film a több nemzetközi versenyen is díjat nyert.

február 6. szombat
15.00-18.00 Hunyor Foltvarró Kör Kiállítása, interaktív foglalkozása felnőtteknek
Foltot varrni nemcsak egy hobbi, hanem egyfajta életstílus. Kell hozzá ember - és természetszeretet, önzetlenség, lelkiismeretesség, kitartás és pontosság. Azért nem baj, ha van egy kis kézügyességed, kreativitásod, türelmed és szépérzéked. A Hunyor Foltvarró Klub tagjai rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, bizonyítva, hogy a klub több, mint egy évtizede működik.

15.00-18.00 Az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület bemutatkozása, kézműves foglalkozása felnőttek részére
Fedezd fel velünk a régi civilizációk szimbólumainak rejtett üzenetét, és fess magadnak egyet közülük! Megismerheted néhány, az egyiptomi, görög és magyar kultúrából származó szimbólum jelentését és a műkőből készült plakettek festésének és antikolásának technikáját. Minden egyes szimbólum üzenetet hordoz, csak az a "nyelv", amin írták, számunkra már nehezen fejthető meg. De nem lehetetlen! Szeretnénk egy kicsit bevezetni Téged ebbe a rejtélyes világba, hogy ne csak a megfestett plakettet vihesd magaddal, hanem a régi bölcsesség egy darabját is. Útravalóul, emlékeztetőül, inspirációként...

február 7. vasárnap
15.00-17.00 90 éves a Micimackó  
Ez alkalomból a Brummogda mackókiállítása lesz megtekinthető, Micimackó és malacka mesefilm vetítés, mackókészítés. A macik mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek mosolygósan távozzanak.

15.00-17.00 Farsangi kézműves foglalkozás gyerekeknek
A farsang farkán – a farsang végén – készítünk szép mintás kartonból csodás farsangi álarcokat.

17.00 Operett Est
Az est során Karády slágerek, valamint Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Eisemann Mihály operettjeiből hangoznak el ismert dalok, duettek. Közreműködnek: Ócsai Annamária és Bognár Szabolcs ének, Balásy Szabolcs zongora.

(fotó: Révész Zsolt )

Utoljára frissítve: 2016-02-05 22:13:15

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>