. Ma Béla napja van.
Látogatható a szivarszoba
2018-08-13 23:17:21
Látogatható a szivarszoba

Látogatható a szivarszoba

Pécsett a Zsolnay Negyedben található Zsolnay Család- és Gyártörténeti  kiállítás egy újabb elemmel a szivarszobával bővült.

A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás a család egykori lakóházában kapott helyet. Az épület földszintjén található egykori tárgyaló, iroda majd később a szivarszoba a gyárba látogatók és megrendelők fogadására szolgáló helyiség volt.

A  szivarszobát úgy alakították ki, hogy a lehető legnagyobb hatást gyakorolja az érkezőkre és egyben  bemutassa azt a sokszínűséget, amelyet a gyárban kifejlesztett különleges máztechnikával hoztak létre. A helyiség előterébe lépve a Zsolnay Júlia által tervezett öttornyos gyári embléma látható, a mennyezeten a csillagos égboltot idézik meg a csempék díszes motívumai. Ugyanezek a Zsolnay gyárban készült kerámiák díszítették az Ybl Miklós tervei alapján épült budapesti Várkertbazár épületegyüttesének egyik részét.

A szoba falain különböző színárnyalatú eozinmázas csempéket láthatók, figurális és domború díszítéssel – többek között erdei állatok, növényi motívumok vagy a különböző népi életképek –  különösen  figyelemreméltó Nikelszky Géza vadászjelenetet ábrázoló alkotása  a két szarvassal. S itt található az általa tervezett fekete eozin csempekályha, ami  az 1911-es torinói világkiállítás magyar pavilonjába készült.

Nikelszy Géza (1877-1966) a szecessziós időszak meghatározó egyénisége, a korszak kiemelkedő művésze volt. A terveiből készült alkotásokon a magyar népművészeti motívumvilág köszön vissza sajátos, modernebb felfogásban, a csempekályha díszítésein is ez a stílus figyelhető meg.

Utoljára frissítve: 2018-08-13 23:18:22

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>