. Ma Márk napja van.
Lejárt a határidő
2014-10-25 07:52:41
Lejárt a határidő

Lejárt a határidő

Lejárt a határidő, tizenkettő város pályázott az „Európa Zöld Fővárosa 2017” címre.

Az Európa Zöld Fővárosa 2017 díjért tizenkét  város verseng, Pécs  mellett Bursa (Törökország), Cascais (Portugália), Cork (Írország), Essen (Németország), 's-Hertogenbosch (Hollandia), Isztambul (Törökország), Lahti (Finnország), Lisszabon (Portugália), Nijmegen (Hollandia), Porto (Portugália) és Umeå (Svédország).


Mint Janez Potočnik, az unió környezetvédelmi biztosa  elmondta, az Európa Zöld Fővárosa díj a környezetüket nagy becsben tartó városok kitüntetése. Kitért arra is, hogy már a verseny nyolcadik évében járnak, és örömteli látni, Európa sok nagyszerű városa pályázik, sőt újra aspirálnak a díjra. Hangsúlyozta, az eddigi győztesek követésre méltó példákat mutattak arra, miként változhatnak a városok.
Az Európa Zöld Fővárosa díj a környezetbarát városi élet kialakításában élen járó városok elismerése. Ezek a városok utat mutatnak a magasabb színvonalú fenntartható városfejlesztés terén, odafigyelnek a lakóik kívánságaira, és úttörők a környezeti kihívásokra adott innovatív válaszok terén.


A benyújtott pályázatokat egy nemzetközi szakértői testület vonja részletes technikai értékelés alá 12 mutató alapján, úgymint a környezeti levegő minősége; éghajlatváltozás: mérséklés és alkalmazkodás; ökoinnováció és fenntartható foglalkoztatás; energetikai teljesítmény; fenntartható földhasználatot tükröző városi zöldterületek; integrált környezetgazdálkodás; helyi közlekedés; természet és biológiai sokféleség; az akusztikus környezet minősége; hulladékkeletkezés és -gazdálkodás; szennyvízkezelés; és vízgazdálkodás. A technikai értékelést követően  kerül majd fel néhány város a 2017-es cím jelöltjeinek szűkített listájára.


Ezeket a továbbjutott városokat felkérik arra, 2015 júniusában tartsanak egy prezentációt a nemzetközi zsűrinek. A zsűri értékeli a környezetvédelmi teljesítmény folyamatos javítása iránti elkötelezettségüket, jövőbeli céljaik ambíciójának szintjét, a polgárok felé irányuló kommunikációs tevékenységeiket, valamint azt, hogy mennyire mutatnak példát és népszerűsítenek bevált gyakorlatokat más európai városok számára. A mások számára való példamutatáson túl növekedni fog a győztes város ismertsége és javulni fog hírneve mint látogatásra érdemes, munka, játék és életvitel szempontjából ideális hely.


A győztest az Európa Zöld Fővárosa díjjal 2015-ben jutalmazott Bristolban (Egyesült Királyság)  hirdetik ki ünnepélyes keretek között 2015 júniusában.


Az Európa Zöld Fővárosa díj a zöld jövőképpel rendelkező városok kezdeményezésére jött létre. Az elképzelést eredetileg Jüri Ratas, Tallinn korábbi polgármestere vetette fel egy 2006. május 15-i tallinni találkozón, ahol 15 európai város és az észt városok szövetsége közös egyetértési nyilatkozatot írt alá a díj létrehozásáról.


A díj 2010-es létrehozása óta eddig hét város nyerte el az Európa Zöld Fővárosa címet. Első alkalommal Stockholm (Svédország), majd 2011-ben Hamburg (Németország), 2012-ben Vitoria-Gasteiz (Spanyolország), 2013-ban pedig Nantes (Franciaország). A díj jelenlegi, 2014-es birtokosa Koppenhága (Dánia). A 2015-ös évben Bristol (Egyesült Királyság) fogja viselni a címet, majd átadja azt Ljubljanának (Szlovénia) a 2016-os évre.


A díjat odaítélő zsűrit az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a Régiók Bizottsága, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, az ICLEI – Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért, a Polgármesterek Szövetségének Hivatala és az Európai Környezetvédelmi Hivatal képviselői alkotják.


Európa lakossága mára alapvetően városi, az európai polgárok több mint kétharmada városban él. Társadalmunk számos környezeti kihívása a városi területekről ered, de ugyanezeken a városi területeken gyűlik össze a problémák megoldásához szükséges elkötelezettség és innováció is.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>