. Ma Andrea napja van.
Lelkipásztor visszajár
2014-09-16 15:09:38
Lelkipásztor visszajár

Lelkipásztor visszajár

Baranya székhelyén is bemutatták a fiatal filmes Zomborácz Virág fanyar, néhol már inkább morbid  humorú filmjét.


Az igazán szórakoztató film főszereplője egy depressziójával küszködő, nyápic, vegetariánus fiú, aki nehezen viseli zsarnokoskodó apját és nagynénjét.


Aztán egyik pillanatról a másikra meghal az apja, a falu lelkésze. A fiúnak a helyett, hogy ez megnyugvást hozna, újabb megpróbáltatásokkal kell szembenéznie. Az apja szelleme kísérti már a halotti toron is.


Az Utóélet  mindezek ellenére sokszor mosolyt csal a néző ajkaira, van éppen már olyan abszurd egy-egy jelenet, hogy már csak nevetni lehet a kialakult helyzeten. A film egészén ez az egyedi, hol kicsit fanyar, hol kicsit groteszk, hol sötétbe hajló, nagyon emberi humor vonul végig.  Mindezek ellenére azonban lehangoló, elgondolkodtató ez a film, s inkább szomorú, mint vidám.


Mózes  (Kristóf Márton) a pszichiátrián várja, sprőd lelkű lelkész apját  (Gálffi László). Otthon sem sokkal jobb a helyzet, a megfélemlített,  a férje és annak húga (Csákányi Eszter) által elnyomott anya (Kinczli Krisztina) próbál ugyan kitörni e helyzetből, de nem sok sikerrel. E hideg családban azt sem veszi senki észre,  Mózes húgát (Hang Lili Rozina) terrorizálják az iskolában, s emiatt éjszaka bepisil.


A férje halála neki sem hoz feloldozást, hiszen ott marad a nyakán a sógornője továbbra is. Mózesnek sem lesz könnyebb az élete, őt pedig apja szelleme kísérti. A megoldás kulcsa úgy tűnik egy ideig, hogy a spirituális jelenségekre érzékeny autószerelő (Anger Zsolt)  kezében lesz majd, de ő is hamar feladja, később a Félutas programban részt vevő drogos lány (Petrik Andrea), aki Mózes apjánál dolgozott próbál meg segíteni. Az apa szellem azonban nem tágít, marad.

A szelleműzés sok vicces pillanata mellett az igazi hangsúly Mózes és apja kapcsolatának további alakulásán van. S itt a képi megjelenítés megannyi finom eleme tárul a néző elé,   valamint Gálffi László színészi játéka tartogat feledhetetlen pillanatokat. Eleinte csak jelen van, nem szól, csak néz, grimaszol, mutogat, a tér különböző pontjain tűnik fel, akár egy szekrény tetején, vagy egy játszótéri rugóshintán, esetleg Mózes mellett a legintimebb helyzetekben a heverőn. S egyszer csak megszólal, s mikor máskor, mint  amikor a fia az első szexuális kapcsolatára készül. Bejelenti, hogy fél egyedül a gardróbban, mert ott sötét van, Mózes nem hallja meg, rácsukja az ajtót, s elindul a felnőtté válás felé, s a karácsonyi Betlehemes-játékban válik igazán azzá, amikor megvédi a húgát, s megmenti egyben az előadást. Igaz közben a művelődési ház a tűz martaléka lesz…

Zomborácz Virág olyat tud, ami a legnehezebb, megnevettetni a nézőket, s olyan módon, hogy az általa létrehozott figurák a karakterükben hordják a groteszk humort, s a meghökkentő helyzetekben  már, már abszurdba hajlik a fanyar komédia.

Utoljára frissítve: 2014-09-16 15:13:39

További híreink
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>