. Ma Mátyás napja van.
Lepkék tárlóban és festményen
2019-10-20 20:51:26
Lepkék tárlóban és festményen

Lepkék tárlóban és festményen

December 31-ig tart nyitva Pécsett a Modern Magyar Képtárban az a tárlat, amelyen a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó hét ritkán  látható Csontváry-festményt állították ki.

A kiállításon a Pillangók című kép mellé lepkefajok preaprátumait tartalmazó tárlót helyeztek ki. A Természettudományi Osztály lepkegyűjteményéből  ugyanis sikerült összeállítani az azon láthatókat, mely által  a képzőművészet és a természettudomány szoros kapcsolatára is rámutatnak a kiállítás rendezői. A lepkék könnyedén összehasonlíthatók és beazonosíthatóak  így a látogatók számára is.

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya korábbi múzeumpedagógiai foglalkozásain a gyermekek már sok éve vizsgálgatták egyes Csontváry-festmények kinagyított részleteit és hasonlították össze azokat a gyűjteményi lepkék szárnymintázatával.
 
Az elmúlt évtizedekben már több tudós foglalkozott Csontváry Kosztka Tivadar festményein szereplő állatok azonosításával. Közülük az egyik legkiemelkedőbb Zombori Lajos entomológus, aki Csontváry közelítések című könyvében fajra pontosan azonosította a festményen szereplő lepkéket.

Utoljára frissítve: 2019-10-20 20:52:22

További híreink
Jövőre a kerékpárosok városa lehet Pécs
A domborzati viszonyok mellett főleg a hiányzó infrastruktúra az oka, hogy Pécs nem volt a kerékpáros közlekedés fellegvára.
2020-02-22 20:26:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hogyan tervezz egyedi fényképes telefontokot?
Unod már a telet? Csempésznél egy kis tavaszt az öltözködésedbe, de még kicsit borús az idő egy virágos felsőhöz? Fejezd ki magad egy egyedi, fényképes telefontokkal!
2020-02-22 19:52:11, Hírek, Környezetünk Bővebben
Miről ismerhető fel egy jó minőségű kutyaeledel?
Lehetsz akár kezdő vagy gyakorló kutyatartó, a kedvencednek való ideális étel kiválasztása mindig kihívás.
2020-02-22 19:42:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs szakot ind...
Bővebben >>