. Ma Jolán napja van.
Lepkék tárlóban és festményen
2019-10-20 20:51:26
Lepkék tárlóban és festményen

Lepkék tárlóban és festményen

December 31-ig tart nyitva Pécsett a Modern Magyar Képtárban az a tárlat, amelyen a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó hét ritkán  látható Csontváry-festményt állították ki.

A kiállításon a Pillangók című kép mellé lepkefajok preaprátumait tartalmazó tárlót helyeztek ki. A Természettudományi Osztály lepkegyűjteményéből  ugyanis sikerült összeállítani az azon láthatókat, mely által  a képzőművészet és a természettudomány szoros kapcsolatára is rámutatnak a kiállítás rendezői. A lepkék könnyedén összehasonlíthatók és beazonosíthatóak  így a látogatók számára is.

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya korábbi múzeumpedagógiai foglalkozásain a gyermekek már sok éve vizsgálgatták egyes Csontváry-festmények kinagyított részleteit és hasonlították össze azokat a gyűjteményi lepkék szárnymintázatával.
 
Az elmúlt évtizedekben már több tudós foglalkozott Csontváry Kosztka Tivadar festményein szereplő állatok azonosításával. Közülük az egyik legkiemelkedőbb Zombori Lajos entomológus, aki Csontváry közelítések című könyvében fajra pontosan azonosította a festményen szereplő lepkéket.

Utoljára frissítve: 2019-10-20 20:52:22

További híreink
Minden tizedik gyerek koraszülött
A Koraszülöttek Világnapja alkalmából családi programokat szervezett a Pécsi Tudományegyetem.
2019-11-18 21:21:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Messziről magasra
A pécsiség része a több nemzetűsége, amelynek fontos szereplője Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye a Gandhi. November 19-én ismét nagyszabású koncer...
2019-11-17 22:26:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Erősödő Civil Közösségek pályázat újra
November 18-án (hétfő) 12 óráig pályázhatnak a dél-dunántúli régió - Baranya, Somogy és Tolna megye - civil szerveződései, közösségei az ECK2020 programba.
2019-11-16 21:02:53, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mindenszentek, vagy mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amit a katolik...
Bővebben >>