. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Lesz-e utánpótlása a jó szakembereknek?
2016-10-16 11:59:32
Lesz-e utánpótlása a jó szakembereknek?

Lesz-e utánpótlása a jó szakembereknek?

Hatalmas a hiány műszaki szakemberekből  Baranyában.


Lenne benne karrierlehetőség, mégis a tizenéves diákok túl nagy elvárásokat támasztanak leendő munkahelyükkel szemben, sokan pedig csak azért lesznek pincérek, szakácsok, hogy naponta legalább egyszer meleget ehessenek. Pécsett is elindult a város újraiparosításának folyamata,  azonban sikeres csak megfelelő szakember hátérrel lesz.  


Több mint ezer pécsi diák arra volt  kíváncsi arra, milyen lehetőségeik vannak a hiányszakmának számító műszaki pályákon a Lauber Dezső Sportcsarnokban megrendezett Mi a pálya? nevet viselő pályaválasztási napon.


Mint Günthner Attila,  az eseményt szervező Magyar Elektrotechnikai Egyesület munkatársa elmondta az orientációs nap célja, felszínre hozni a gyerekekben szunnyadó műszaki érdeklődést. Az igény az ilyen jellegű végzettséggel rendelkező szakmunkásokra  hatalmas, ugyanis országszerte nagy a hiány mutatkozik a fiatal  műszaki szakemberekből.


Mindehhez Janovics László, a Pécs-Baranyai  Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője  a következőket tette hozzá,  a tizenévesek nagyon kevés információval rendelkeznek az egyes szakmákról, pályákról, éppen ezért  nem egy esetben rosszul döntenek, amelynek következtében  munkanélküliként kezdik pályafutásukat. A pályaválasztásnál, munkakeresésnél pedig nagyon lényeges, hogy a fiatalok személyes, egyéni érdeklődése és  képességeik összhangba kerüljenek, s ez alapján válasszanak a piacképes- vagy épp hiányszakmák közül.

 

Kitért arra is, jelenleg a vendéglátásban próbálnak szerencsét a legtöbben Baranyában. Nem csupán azért, mert viszonylag könnyen el lehet helyezkedni e területen és szép karriert is be lehet futni, hanem azért is, mert  van, aki csak így jut hozzá a napi egyszeri meleg ételhez.


Szólt arról is, hogy tapasztalataik alapján  a diákok három ismérv, pénz, autó, érdekes munka alapján választanak szakmát. Sajnos ezt szüleikkel közösen teszik, éppen ezért a pályaválasztási szülői értekezletek egyik központi eleme,  megértetni velük a valóságtól távol állnak elvárásaik. Egy jó hiányszakma tanulásakor nemcsak piacképes tudást szereznek, de a tanulóidő alatt  még akár 50 ezer forintos ösztöndíjat is hazavihetnek.


Baranya megye iskoláiban nem indult villanyszerelő szak, mert nem jelentkezett rá elég diák. Vízvezeték-szerelő szakképzés pedig már évek óta nem indult. De hasonlóan hiányszakmának ma már  az elektronikai műszerész- és technikus, gépgyártási technikus, gépi forgácsoló, fűtés- és gázszerelő, mezőgazdasági gépész, csatorna- és közműszerelő.  E mellett a teljesség igénye nélkül  lassan azzá válik  az ács, ápoló, húsipari termékgyártó, kertész, kőműves és hidegburkoló, labor-technikus és a  női szabó is.

Utoljára frissítve: 2016-10-16 12:07:18

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>