. Ma Auguszta napja van.
Lewis Hamilton nyert Spa-Francorchamps-ban
2015-08-24 21:33:22
Lewis Hamilton nyert Spa-Francorchamps-ban

Lewis Hamilton nyert Spa-Francorchamps-ban

Lewis Hamilton nyerte a hatvanadik Forma-es Belga nagydíjat vasárnap délután, a legendás Spa-Francorchamps-ban.

 

Lewis Hamilton mögött csapattársa, Nico Rosberg ért be a másodikként, a dobogó harmadik fokára pedig a Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean állhatott fel. A két Ferrari közül csak az egyik ért célba Kimi Räikkönennel a volán mögött, méghozzá a hetedik helyen.


Ennek a futamnak a felvezető köre sem ment simán, ugyanis Carlos Sainz rádión jelezte a mérnökeinek, hogy a motorja kezdi felmondani a szolgálatot. A kör végére odáig rosszabbodott a helyzet, hogy a fiatal spanyol nem tudta felvenni a szabályos rajtpozíciót, ezért újabb formációs kör megtételét rendelte el a versenyigazgatóság. Ebben a körben Hülkenberg is jelezte, hogy az ő autója is megadta magát, elment a Force India hajtása, ezért őt berendelték a boxutcába annak érdekében, hogy ne zavarja a rajtprocedúrát. Bár Sainz vissza tudott térni a pályára, a verseny érdemi része nemcsak Hülkenberg számára, hanem az ő esetében is véget ért, hiszen a versenytempót csak két kör hátrányban vehette fel.


A rajtnál kinn a pályán eközben Rosberg hibázott nagyot, az első kör végére a negyedik helyig zuhant vissza. Hamilton ezúttal simán eljött, nem úgy, mint a Hungaroringen. Vettel és Räikkönen is jól kapta el a pillanatot, a német három, a finn pedig négy helyet javítva az ötödik illetve tizenkettedik helyig jött előre. Nagyot rajtolt Pérez és Ricciardo is, a mexikói a második, az ausztrál pedig a harmadik pozícióból folytathatta a futamot. A már említett ötös fogaton kívül Bottas, Grosjean, Massa, Ericsson és Kvjat fért be a legjobb tíz közé. Ez a sorrend csak a negyedik körben változott, amikor Verstappen előzte svéd riválisát, akit egy körrel később Räikkönen is megelőzött. Az elején Hamiltonnak hét körre volt szüksége a kényelmesnek mondható, öt másodperces előny megszerzésére.


A kerékcserék sorát váratlanul korán, a nyolcadik körben nyitotta Ricciardo, aki a cserétől azt várta, hogy így Perez elé vághat a második helyre. Közben hátul a McLaren Honda szokásos gondjai is elkezdődtek, Button az akkumulátor gyengeségére panaszkodott rádión a mérnökének, mire utóbbi közölte a világbajnokkal, hogy valószínűleg rosszul rakták össze azt, ezért gyengélkedhet a motor. Grosjean erről mit sem tudva szerezte meg Bottastól az ötödik helyet, Pérez pedig szintén friss gumi szettet vételezett a boxban. Ennek ellenére a mexikói nem tudott Ricciardo elé visszatérni a pályára, talán a lassúnak mondható kerékcsere miatt.


A tizenkettedik körben Bottas is kilátogatott a garázsa elé kerékcserére, csakhogy a szerelők nem figyeltek, ezért az eredetileg lágynak szánt, sárga jelölésű gumi szettbe egy fehér színű közepes abroncs is került, ez pedig így nemcsak szabálytalan volt, hanem rontotta a Williams egyensúlyát is. A csúnya hibát a versenyfelügyelők is észrevették, és áthajtásos büntetéssel díjazták.


A következő körben a Mercedes emberei nem hibáztak ekkorát Hamilton és Rosberg esetében, mindkét versenyző a közepes keveréket kapta az autójára. Őket Vettel követte két körrel később, a négyszeres bajnok is simán letudta a procedúrát. A 17. körben hátul Nasr szépen előzte Alonsót a tizenharmadik, Grosjean pedig Ricciardót a negyedik helyért, miközben a Williamsnél úgy döntöttek a stratégák, hogy a következő boxkiállásig marad a furcsa gumikiosztás Bottas autóján. Három körrel később Grosjean már a harmadik helyen száguldott Perez megelőzését követően, miközben Ricciardo alatt az utolsó sikánban adta fel a küzdelmet a Renault motor, ezért virtuális biztonsági autós fázis következett.
Ennek során mindenkinek le kellett lassítani egy előre meghatározott sebességre, azt pedig senki nem léphette túl.

 

Ha már ez a helyzet kialakult, féltávnál kihívták Bottast kerékcserére, orvosolandó a fura gumiválasztás okozta problémát.
A VSC-fázisnak a 23. körben vetettek véget és elkezdődött az idén megszokottá vált unalmas vonatozás. Ebbe Vettel rejtélyes műszaki gondja kevert némi izgalmat a huszonhatodik körben, ám ez később megoldódott. A harmincadik és a harmincegyedik körben hívták újabb cserére az élen haladó Hamiltont és Rosberget, négy körrel ez után pedig Sainz kóborlásának, szenvedésének is véget vetettek a Toro Rosso mérnökei, amikor a verseny befejezésére utasították az újonc spanyolt.


Közben a pályán hét körrel a vége előtt a negyedik helyen köröző Grosjean Vettel után vetette magát, szép fokozatosan dolgozva le az addig öt másodperces hátrányát. Az orosz Kvjat egy mini vonatba állt össze Massával és Pérezzel, három körrel a vége előtt pedig előbb a brazilt előzte meg, majd egy újabb forduló elteltével már a mexikói előtt volt az ötödik helyen. Ekkor jött a dráma a Ferrarinál, hiszen az utolsó előtti kör elején, a Kemmel-egyenesben váratlanul szétrobbant Vettel jobb hátsó gumija, így mindenki elment mellette. A négyszeres bajnok pont nélkül zárta a futamot.


Egy előzési kísérlet azért maradt a végére, hiszen az utolsó körben Verstappen próbálta Räikkönent előzni a Les Combes kanyarban, azonban nem tudta megtartani a pozíciót a holland tini, így a párharcban érintettek megtartották a helyüket.
Végül Hamilton megnyerte a 2015-ös Belga nagydíjat, az újabb kettős győzelemről Rosberg második helye gondoskodott, a dobogó legalsó fokára pedig a remekül versenyző Romain Grosjean állhatott fel. Kvjat számára maradt a negyedik hely, Péreznek az ötödik jutott.

 

Folytatás szeptember 6-án Olaszországban, ahol az idei utolsó európai futamot rendezik majd!


Végeredmény (pontszerzők):
1. Hamilton
2. Rosberg
3. Grosjean
4. Kvjat
5. Pérez
6. Massa
7. Räikkönen
8. Verstappen
9. Bottas
10. Ericsson
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-08-24 21:39:22

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>