. Ma József napja van.
Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban
2023-05-29 02:56:24
Ligeti  György zenei univerzuma a Kodály Központban

Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban

A magyar lángelme előtt tiszteleg a klasszikus zene napján, május 30-án a Pannon Filharmonikusok.

 Ligeti, a magyar lángelme címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok az idén 100 éve született Ligeti György előtt tisztelegve a magyar klasszikus zene napján, május 30-án a KodályKözpontban. Az est karmestere és moderátora a kortárs zenei szakértő, a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar zeneigazgatója, Ajtony Csaba.

A koncerten a zeneszerző emblematikus alkotásai mellett más szerzők hozzá kapcsolható kompozícióinak nagyzenekari átiratai is megismerhetők, így nem pusztán keresztmetszet hallható az életműből, hanem a teljes Ligeti-univerzum beutazható. Az előadáson elhangzó, eredetileg Pécsett bemutatott Hegedűverseny végleges változatából Kelemen Barnabás hegedűművész és a Pannon Filharmonikusok egy több éves együttműködés nyitányaként a Hunnia Records megrendelésére lemezfelvételt készít.

Többszörösen is ünnepi lesz a Pannon Filharmonikusok május 30-i hangversenye, hiszen a dátum Kocsis Zoltán születésnapjához kötődően 2021 óta egyben a magyar klasszikus zene napja, amelyre a zenekarok magyar zeneszerzők műveit bemutató koncertre készülnek. A PFZ a kortárs zene reflektív, összművészeti és társadalmi szerepét kívánja erősíteni azzal is, hogy időről-időre olyan magyar zeneművek megszületését támogatja, mint Eötvös Péter Szirének éneke, a Gyöngyösi Levente – Visky András szerzőpáros Lenni vagy nem című darabjának bemutatója vagy Balogh Máté Bertók László verseire komponált alkotása.

Az idei jeles napon adott koncert középpontjában a háború utáni zeneszerző nemzedék egyik legjelentősebb alakja, a 100 éve született Ligeti György művészete áll. A Pannon Filharmonikusok műsor-összeállításában a szerző művei mellett más zeneszerzők olyan alkotásai is helyet kaptak, amelyek szerkesztési módjuk révén kapcsolódnak Ligeti kompozícióihoz.

Az est karmestere a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar, a MIKAMO zeneigazgatója, Ajtony Csaba. Ajtony hangszerelőként és szakavatott tolmácsként is jelen lesz az előadáson: két mű nagyzenekari hangszerelését a PFZ felkérésére készítette, a művek között pedig a befogadást támogató ismeretekkel segíti a közönséget.

A koncertet a korai polifónia meghatározó képviselője, Ockeghem Deo gratias című, 36 különböző énekszólamra komponált műve nyitja, amely Ajtony Csaba zenekari átiratában lesz hallható. A darab egyike a reneszánsz többszólamúság legszebb példáinak, amely fontos ihletője volt Ligetinek. Ebből inspirálódva alkotta meg az általa mikropolifóniának nevezett zenei szerkesztésmódot, ahol a hangzásban a változások apró, kicsi lépésekből állnak, és olyanok, mintha a világűrt, a világegyetemet, annak távolságait, folyamatos változásait, de meglévő állandóságát is egyszerre adnák vissza. Ligeti szavaival: „amit hallunk, az egyfajta szövevény, valami nagyon-nagyon sűrű pókháló”, ami rögtön megfigyelhető is lesz a koncert második darabjában, a Lontanóban.

A reneszánsz inspirációs forrás mellől Ligeti kortárs ihletője, az általa a század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének tartott, a matematikai szépséget a zenével és humorral ötvöző Conlon Nancarrow gépzongoraetűd-sorozatából az 5. számú darab hangzik el, ezúttal szintén Ajtony Csaba zenekari hangszerelésében. Nancarrow híres volt arról, hogy míg koncertjein preparált Bösendorfer zongorája játszott előadó nélkül a színpadon, ő a nézőtéren ülve figyelte közönségét, a Pannon Filharmonikusok estjének érdekessége viszont éppen az lesz, hogy a technikai korlátok nélküli, bármilyen bonyolult ritmusok és gyors tempók lejátszására képes gépzongorára írt darabot emberi kezek fogják előadni.

A kései Ligeti-művek közül a Hegedűversenyt tűzte műsorára a PFZ, amelynek első, háromtételes változatát éppen Pécsett mutatták be először Magyarországon. A versenyművet ezúttal már végleges verziójában hallhatjuk Kelemen Barnabás szólójátékával, akinek húszéves kora óta él kezében a mű,  melyet elsőként játszhatott el hazai színpadon. Kelemen Barnabással a PFZ szorosabbra fűzi a szakmai együttműködését: a Ligeti Hegedűverseny előadásáról lemezfelvétel is készül a Hunnia Records kiadásával, és a PFZ nyáron egy exkluzív esten játszik négy kiváló szólista partnereként négy versenymű előadásában a budapesti Fesztivál Akadémián.

A május 30-i esten a versenyműben feltűnő tradicionális dallamok vonalán tovább haladva végül a Ligeti-művek egy sokat játszott, a szerző korai korszakában komponált darabjával ér véget a műsor: az estet 50-es évek elején született Concert Românesc zárja, amelynek megírásához Ligeti az általa jól ismert román népdalokból és a falusi zenekarok gyakran disszonanciákkal teli zenéjéből merített.

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:13:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:48:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Határtalan lehetőségek az agykutatás hónapján kognitív képességeink fejlesztésére.
Bővebben >>