. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Lux díjas Ida
2014-12-18 12:27:18
Lux díjas Ida

Lux díjas Ida

Az Európai Parlament Lux-filmdíjának 2014-es nyertese az Ida című lengyel film lett, ami egy önmagát kereső fiatal nőről szól, a háttérben Európa fájdalmas múltjával.

- Az Idának egész Európában sikerült megérintenie a nézőket. Ez is mutatja, hogy a mozinak továbbra is van szerepe a társadalmunkban.  Az európai filmesek Lux-díja európai moziba járók ezreinek tette lehetővé az érzelmek megosztásának közös élményét – adott hangot véleményének a  film rendezője, Pawel Pawlikowsky .

Az európai filmek nem akárhol és akármikor játszódnak, hanem konkrét helyen és konkrét történelmi kontextusban. Általuk tanulhatunk a közös múltunkról, megismerhetjük szomszédaink történeteit.  E mellett betekintést nyújtanak abba is, milyen az élet más országokban, segítenek jobban megismerni önmagunkat és a mellettünk élőket. Az európai mozikban elmesélt történetek révén jobban megérthetjük egymást és megerősíthetjük az összetartozás-érzést, túlléphetünk a határainkon  -  hangsúlyozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Mind ehhez a  kulturális és oktatási bizottság elnöke, Silvia Costa olasz szocialista képviselő a következőket tette hozzá, az Európai Parlament filmes kezdeményezése egészen egyedülálló: három film, 24 nyelven, 28 országban, legalább 18 fesztiválon, negyvennél is több városban, viták és beszélgetések Európáról, és mindez ugyanannak a kulturális eseménynek a kapcsán: ilyen még sehol máshol nem volt.

A Parlament minden évben az éppen aktuális égető kérdéssel foglalkozó filmek egyikének ítéli oda a Lux-filmdíjat. A 2014-es döntősök közé az alábbi alkotások kerültek: Razredni sovražnik, rendezte: Rok Biček (Szlovénia); Bande de filles, rendezte: Céline Sciamma (Franciaország) és Ida, rendezte: Paweł Pawlikowski (Lengyelország/Dánia).

A döntőbe jutott alkotásokat az Európai Parlament jóvoltából az unió mind a 24 nyelvén feliratozták, és a LUX filmnapok során minden tagállamban bemutatták. A nyertes filmet a képviselők szavazatukkal választják.

Utoljára frissítve: 2014-12-18 12:32:22

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>