. Ma Tekla napja van.
Magyar Felsőoktatás Napja először
2017-09-01 19:39:24
 Magyar Felsőoktatás Napja először

Magyar Felsőoktatás Napja először

Az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember 1. napját 2017-től az Országggyűlés a Magyar Felsőoktatás Napjává nyilvánította.


Az indoklás szerint mindez nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válnak.


A Pécsi Tudományegyetem  Kodály Központban megrendezett  ünnepi szenátusi ülésén részt vett Orbán Viktor, miniszterelnök is.
Amikor Nagy Lajos királyunk V. Orbán pápához küldte a pécsi egyetem alapítólevelét, ezekkel a szavakkal ajánlotta a pápa figyelmébe, Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas.


Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ennek kapcsán a köszöntőjében  egyebek mellett arról szólt, hogy az elmúlt évszázadok bizonyították, a megelőlegezett bizalomnak a város szellemi ereje eleget tudott tenni.  Kitért arra is, ugyanakkor fontos hangsúlyozni,  ez nem csak a város és a Pécsi Tudományegyetem, hanem Magyarország, a magyar felsőoktatás ünnepe. Hangsúlyozta, az ünnepségsorozat kezdetétől azt szeretnék elérni, ez a piros betűs ünnep mindazok számára fontos legyen, aki valaha is tett, vagy napjainkban is tesz a magyar felsőoktatás fejlődéséért, előrelépéséért.


A Közép-Európában most először, a jubileum részeként Pécsett ülésező Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferencia tagjainak részvételével rendezett díszünnepségen több magas rangú elismerést is átadtak. A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót, aki a pécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, és 2011-ben az agykutatók „Nobel-díjával”, úgynevezett Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét.


Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár és Christopher Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.


Először adták át a jubileumi évre való tekintettel alapított Nagy Lajos Király Díjat, amelyet a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye Pécsi Püspökségének ítéltek oda. Az erről szóló oklevelet és a 3D technológiával nyomtatott Nagy Lajos Király szobrot Udvardy György pécsi megyéspüspök vette át.


A Magyar Felsőoktatás Napját Ferenc pápa is köszöntötte, az általa küldött levelet Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa tolmácsolásában ismerhették meg az ünnepség résztvevői.


A nap további részében  rendezték meg a Nemzeti Agykutatási Program zárkonferenciáját,  felavatták Nagy Lajos király és Vilmos püspök szobrát a Középkori Egyetem mellett, valamint ünnepi Szentmisét is tartottak a Székesegyházban.

Utoljára frissítve: 2017-09-01 19:42:20

További híreink
A fizika nem ismer határokat
Az élményalapú fizikaoktatás megteremtésén dolgozik horvátországi partnereivel együtt a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont.
2017-09-22 22:15:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Modernizmus Magyarországon 1900–1930
A magyar festészet egyik jelentős korszakát bemutató, reprezentatív, több mint száz festményt felvonultató tárlat nyílik a Varsói Királyi Vár Múzeumában Modernizmus Magya...
2017-09-21 13:17:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
Történetek a baranyai reformációról
Pécsett a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán A baranyai reformáció történetei címmel nyílt tárlat.
2017-09-20 21:40:34, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Középpontban a hagyományos kínai orvoslás, nemzetközi konferencia Pécsett.
Bővebben >>