. Ma Márk napja van.
Magyar klasszikus zene napja Kocsis Zoltánra emlékére
2021-05-30 14:07:02
Magyar klasszikus zene napja Kocsis Zoltánra emlékére

Magyar klasszikus zene napja Kocsis Zoltánra emlékére

A magyar klasszikus zene napján, május 30-án a  Pannon Filharmonikusok hosszú idő után újra nézők jelenlétében tartandó hangversenyükön egyrészt a magyar klasszikus zene értékeire, sokszínűségére és nagy alkotóira hívják fel a figyelmet, másrészt tisztelegnek Kocsis munkássága előtt.

 „Valljuk, hogy nem csak nekünk, muzsikusoknak, de minden a kultúrát, a zenét szerető, abból erőt merítő embernek fontos igazodási pont lehet az új ünnepnap. Ha nem csak Európa, de a világ zenetörténetében helyezzük el a magyar klasszikus zenét, akkor is igazán büszkék lehetünk. A Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizedig dolgozott együtt Kocsis Zoltánnal, számunkra kiemelt jelentőségű, hogy részt veszünk az új zenei ünnep népszerűsítésében, azon túl pedig megemlékezünk az alkotó művész munkásságáról is” –  hangsúlyozza Horváth Zsolt, a pécsi zenekar igazgatója.

Kocsis Zoltán a Pannon Filharmonikusok első állandó vendég karmestereként egyrészt megalkuvást nem ismerő szakmaiságával, másrészt személyiségével, emberségével mély nyomot hagyott a zenekar fejlődéstörténetében. A zenekar, illetve – annak a város kulturális szövetében való szoros beágyazottsága miatt - Pécs város kulturális-zenei élete is más lenne  szakmai és emberi támogatása nélkül, mint amivé az egymást inspiráló kitartó munka révén vált. A pécsi zenekar pedig rendszeres partnere volt a zongoraművész, karmester zenei misszióinak megvalósításában. Az együtt megélt szakmai kihívások hosszú évei során személye megkerülhetetlen igazodási ponttá vált az együttes életében.

A 210 éves múltra tekintő zenekar megújulásában annak első napjától Kocsis Zoltán halála napjáig karmesterként és művészeti tanácsadóként egyaránt jelentős szerepet vállalt. Támogatta az EKF Pécs2010 projektet, a pályázó városok között Pécs művészeti és kulturális értékei, valamint városfejlesztési tervei mellett tette le a voksát, s  annak megvalósulásában is aktívan részt vett. Mindezen érdemeinek elismeréseként 2016 márciusában vehette át Pécs város Kulturális Nagydíját. Elkötelezett támogatója volt az európai mintájú kulturális decentralizációnak, amely ideát Horváth Zsolt, a zenekar ötödik igazgatói periódusát betöltő vezetője fáradhatatlanul képvisel azóta is.

A koncert zenei programjában felfedezhetjük Kocsis különböző alkotó személyiségét, így az első darab a zeneszerző Kocsist idézi, s egyben keretezi is a műsort, hiszen fontos eszményképének, Bartók Bélának egy-egy műve indítja és zárja az estet.  Bartók Béla Négy zongoradarab című négy tételes művét Kocsis Zoltán hangszerelte zenekarra, a koncert nyitányaként a ciklus utolsó, Scherzo című darabja hangzik el.

 

Ezt követően Ravel G-dúr zongoraversenye csendül fel, ami ugyan látszólag „kakukktojás”, de Kocsis Zoltán egész művészi pályafutása alatt elkötelezett volt a francia klasszikus zene megismertetése mellett. Az ezen a téren végzett kimagasló munkájáért és egész zenei tevékenységéért Franciaország a művészeti érdemrend lovagi fokozatát (Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres) adományozta Kocsis Zoltánnak, 2004 januárjában pedig életműdíjjal tüntették ki a cannes-i Midemen, a zenei kiadóvállalatok és hanglemezek nemzetközi vásárán.

Ravel zongoraversenyét Balog József előadásában csendül fel. a ma már nemzetközi hírű Liszt-, és Lajtha-díjas zongoraművész közel ezer koncertet adott már a világ 26 országában. Talán Balog  Józsefet Kocsis Zoltán is nemzedéke legtehetségesebb zongoristái között emlegette, valamint a fiatal zongoraművész igyekszik magyar szerzők elfeledett darabjainak megszólaltatásával a magyar zenei örökség megőrzéséhez hozzájárulni.

Az est zárásaként Bartók Béla A csodálatos mandarin című szvitje hangzik el, aminek balett eredetije a szerző egyik legvitatottabb és mégis legnépszerűbb darabja.

Az est dirigense Bogányi Tibor vezető karmester lesz.

Utoljára frissítve: 2021-05-30 14:07:29

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>