. Ma Andrea napja van.
Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019-01-13 22:19:48
Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor

Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor

Gyorsan változó, polarizálódó világunkban a magyarországi német közösségen belüli szoros összetartás ad reményt – hangsúlyozta Schubert Olívia a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnöke, az országos gálán.


Az idei gálát az augusztusban elhunyt Heinek Ottó emlékének szentelte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Egykori elnöke két évtizeden át, számos fontos kezdeményezés révén járult hozzá ahhoz, hogy a hazai németség erős közösséggé formálódott.


– A magyarországi németség jövőjét tervezve tekintettel kell lennünk a gyorsan fejlődő, változó, egyre jobban kettészakadó világra. Ugyanakkor reményteli tény, hogy a német nemzetiségi önkormányzataink, egyesületeink és intézményeink közti együttműködés egyre szorosabb - hangsúlyozta Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnöke,aki elődje nyomdokain kíván továbbhaladni.


Kitért arra is,  a kulturális autonómia kapcsán is fontos feladatok elé néz az önkormányzat, támogatnia kell a saját fenntartású intézményeit, biztonságot adva nekik. E mellett nagy kihívást jelent az óvodákban, iskolákban, a civil szervezetek esetében, a nemzetiségi önkormányzatban és az nyomtatott és az elektronikus – online, tv, rádió -  sajtóban  utánpótlás biztosítása.


Az országos gála védnöke ezúttal Prof. Dr. Bernd Fabritius volt. A Német Szövetségi Kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja ünnepi beszédét szintén Heinek Ottó munkájának méltatásával kezdte, majd a német kormány nevében is megköszönte az országos és a települési német önkormányzatoknak a saját nemzetiségükért, valamint a népek közti megértés érdekében végzett áldozatos munkáját.


Szólt arról is, hogy a magyarországi németek nemcsak a két ország közti összekötő kapocsként, de az Európai Unióban, valamint Magyarország gazdasági, kulturális és társadalmi életében is fontos szerepet töltenek be.  Hangsúlyozta,  létfontosságú, hogy  a magyarországi németeknek megmaradjon a német nyelvhez való kötődésük, és azáltal az identitásuk. Ezt támogatják az országos önkormányzat által  működtetett oktatási intézmények széles kínálattal rendelkező hálózata. A német nyelv oktatását  pedig a magyar állam is támogatja, mégpedig példaértékűen.


Bernd Fabritius emellett a német nemzetiségi egyesületek, egyéb szervezetek munkáját és kezdeményezéseit is
A gálán hárman vehették át a „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt”, a német nemzetiség legrangosabb kitüntetését, Emmert József, aki 1963-ban született a Baranya megyei Véménden, jelenleg Baján él, ahol a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Közművelődési Intézményegységét vezeti, és harmonikán kíséri az iskola tánccsoportját, kórusát, valamint a bajai Rosenkranz Kórust.


Fuchs János, aki 1952-ben született a Fejér megyei Mányon, ma is szülőfalujában él és dolgozik. Legfőbb küldetése a magyarországi német hagyományok ápolása, megtartása és továbbadása. A helyi óvodában, illetve általános iskolában az ő kezdeményezésére és irányításával kerülhetett sor a német nemzetiségi nevelés és oktatás bevezetésére. A település neki köszönheti a német nemzetiségi néptánccsoport és a fúvószenekar létrejöttét, valamint a helyi közösségi ház meglétét. Éveken át odaadóan tartotta a kapcsolatot a Mányról Németországba elűzött családokkal, ebből alakult ki egy máig aktív partnerkapcsolat Leimen településsel. Jelenleg a Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Fejér Megyei Német Területi Nemzetiségi Önkormányzat tagja, a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége elnöke.  

 

Gerner Éva, aki a Tolna megyei Bátaszékről származik, Pécsett él és dolgozik. Egész pályáját a német nemzetiségi újságírásnak szentelte,  1984 óta az Unser Bildschirm című német nemzetiségi magazin szerkesztő-műsorvezetője.


Az országos gálán fiatalokat is kitüntettek, akik  immár 16. alkalommal vehették át a Koch Valéria Díjat kiemelkedő tanulmányi eredményt és a német kultúra ápolása terén különleges aktivitást felmutatni tudó középiskolások, valamint két friss diplomás, akik nemzetiségi témában végeztek eredményes kutatásokat.  Ebben az esztendőben a pécsi Klász Bettina, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanulója, a babarci Stefán Petra, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Gyakorló Szakgimnáziumának tanulója, az újhartyáni Szolnoki Vivien, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója, valamint a sombereki Berek Bernadett, a bajai Eötvös József Főiskola végzett hallgatója és a mecseknádasdi Sós Gabriella,a Pécsi Tudományegyetem és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett hallgatója.


A gálán  fellépett a Vecsési Fúvószenekar, a Sax Buam nevű családi zenekar, a Magyarországi Német Színház társulata, a Dorogi Német Önkormányzat Gyermekkórusa, a Biatorbágyi Füzes Táncegyüttes gyermektáncosai, a Városlődi Heimatklang Énekkar, a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar, nyelvjárási történeteket előadó tanulók (Bényi Dávid, Klein Léna, Gerner Hannes, Forray Kata), a veszprémi Lovassy László Gimnázium Német Nemzetiségi Kórusa, a Katona Családi Zenekar, a Véméndi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, valamint a Bergländer Buam Zenekar.  (fotó: Böcskey Miklós)

Utoljára frissítve: 2019-01-13 22:54:09

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>