Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák alkalmazásával három egyedi karakterű szőlőalapú gint.
A Danubiana Kft. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciumban valósította meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” projektet. Ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás miatt, egy új lehetőséget kínálnak szőlő más módon történő feldolgozására, valamint az ezáltal létrejövő termék népszerűsítésére. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetésből elnyert 429 forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósult meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.
A projekt eredményeként lehetőség nyílik a jelentős szőlőmennyiség alternatív felhasználásának elősegítésére, valamint az elmúlt évek során felhalmozódott eladatlan bor újszerű feldolgozására. A szőlőből, új, extra illatos gin fajtákat állítottak elő, az ehhez alkalmazott technológiát a projekt keretében dolgozták ki. Több innovatív eljárást is vizsgáltak, ezek során szerzett ismeretek és tapasztalatok alapján dolgozták ki azt a komplex technológiai sort, amelynek egyik fő eleme a pH-csökkentés.
Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek – így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok – fűszerként való alkalmazását vizsgálták, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban. Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.
A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatokat és üzemi tesztek egész sorát végezték el. Összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete rezisztencia nemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat, mint a gin alapanyagát.
A projekt eredményeként három egyedi karakterű kereskedelmi forgalomba hozatalra alkalmas minőségű - “zöld ”, “pink ” , “piros ” – gin készítettek a szakemberek , valamint kidolgozták az előállításukhoz szükséges technológiát.