. Ma Jolán napja van.
Magyarországon elsőként szőlőalapú gin
2025-05-21 17:09:38
Magyarországon elsőként szőlőalapú gin

Magyarországon elsőként szőlőalapú gin

Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák alkalmazásával három egyedi karakterű szőlőalapú gint.

A Danubiana Kft. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciumban valósította meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” projektet. Ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás miatt, egy új lehetőséget kínálnak szőlő más módon történő feldolgozására, valamint az ezáltal létrejövő termék népszerűsítésére. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetésből elnyert  429 forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósult meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.

A projekt eredményeként lehetőség nyílik a jelentős  szőlőmennyiség alternatív felhasználásának elősegítésére, valamint az elmúlt évek során felhalmozódott eladatlan bor újszerű feldolgozására. A szőlőből, új, extra illatos gin fajtákat állítottak elő, az ehhez alkalmazott technológiát a projekt keretében dolgozták ki. Több innovatív eljárást is vizsgáltak,  ezek során szerzett ismeretek és tapasztalatok alapján dolgozták ki azt a komplex technológiai sort, amelynek egyik fő eleme a pH-csökkentés.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek – így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok – fűszerként való alkalmazását vizsgálták, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban. Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.

A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatokat és üzemi tesztek egész sorát végezték el. Összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete rezisztencia nemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat, mint a  gin alapanyagát.

A projekt eredményeként három egyedi karakterű kereskedelmi forgalomba hozatalra alkalmas minőségű  - “zöld ”, “pink ” , “piros ” – gin készítettek a szakemberek , valamint kidolgozták az előállításukhoz szükséges technológiát.

Utoljára frissítve: 2025-05-21 17:13:08

További híreink
Zsolnay és a szecesszió
​A szecesszió varázslatos világába kalauzol június 14-én a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tematikus napja.
2025-06-13 22:32:50, Hírek, Környezetünk Bővebben
Tovább bővül Bólyban az ipari park
Elkészült a Bólyi Ipari Park legújabb 1800 négyzetméteres üzemcsarnoka, és közel 30 hektárral bővítik a város határában lévő ipari övezetet.
2025-06-12 22:00:25, Hírek, Környezetünk Bővebben
Két nap, 12 gyorsasági szakasz
Hat kategóriában csaknem 130 versenyautó áll rajthoz a hétvégén az 58. Mecsek-ralin Pécsen.
2025-06-11 22:35:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bor és gyümölcsök kombinációja egyedülálló ízélményt nyújt egyetlen gombócban.
Bővebben >>