. Ma Marcell napja van.
Mamutleletek különleges helyen
2022-07-16 20:42:32
Mamutleletek különleges helyen

Mamutleletek különleges helyen

Egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar került elő Siklós-Máriagyűdon egy leletmentő ásatáson.

Egy lakóház építése, tereprendezése közben különös leletek kerültek elő a földből Siklós-Máriagyűdon, amit a tulajdonosok azonnal be is jelentettek a Janus Pannonius Múzeumnak. Ezt követően az intézmény munkatársai kimentek és megállapították, a leletanyag régészeti szempontból valóban igen értékes.  

Ezt követően, Talabér Ildikó régész vezetésével megkezdődött a leletmentő ásatás. Eddig egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar került elő. Annyi már most bizonyos, hogy a térségben feltárt mamutleletek – Kozármisleny, Pécsbánya, Zók – egy újabb különleges leletegyüttessel egészülnek ki. A siklós-máriagyűdi ásatáson ugyanis több mamut testrészei  - agyar, állkapocs - egyen találhatók.

A mamutcsontok mentésében és meghatározásában szakmai segítséget nyújt a régészeknk Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum geológusa. A szakember szerint nagyon ritka, hogy jégkorszaki löszös üledékből kerül elő mamutlelet, hiszen ezek általában más lelőkörülményekből, mint például kavicsbányából származnak.

A környéken továbbá egy eddig ismeretleb település nyomaira is rábukkantak a régészek. Bár házhelyek nem kerültek elő, de a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek. A település korára mindebből csak következtetni lehet, annak pontosabb meghatározása a későbbiekben kerül sor.

Az előkerült mamutleletek a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek, tudományos feldolgozásuk hamarosan megkezdődik. A vizsgálatok eredményei adnak arra választ, hogy az egykori óriásállatok milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak, és hogy milyen korszakból származnak.

Utoljára frissítve: 2022-07-16 20:56:49

További híreink
Próbaüzem a pécsi pumpapályán
Elkészült az ország egyik legnagyobb kerékpáros pumpapályája a Tüskésréten.
2022-08-08 02:58:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikája augusztus 8-tól az új épületben fogadja a betegeket.
2022-08-08 02:28:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
Az épületgépész és a szilikátgépész szak megalapításával indult öt évtizeddel ezelőtt Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán a gépészmérnökképzés.
2022-08-06 02:32:40, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Reprezentatív felmérés keretében zajlik Pécsen a közlekedési rendszer állapotának felmérése, valamint ehhez ka...
Bővebben >>