. Ma Gedeon napja van.
Mamutleletek különleges helyen
2022-07-16 20:42:32
Mamutleletek különleges helyen

Mamutleletek különleges helyen

Egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar került elő Siklós-Máriagyűdon egy leletmentő ásatáson.

Egy lakóház építése, tereprendezése közben különös leletek kerültek elő a földből Siklós-Máriagyűdon, amit a tulajdonosok azonnal be is jelentettek a Janus Pannonius Múzeumnak. Ezt követően az intézmény munkatársai kimentek és megállapították, a leletanyag régészeti szempontból valóban igen értékes.  

Ezt követően, Talabér Ildikó régész vezetésével megkezdődött a leletmentő ásatás. Eddig egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar került elő. Annyi már most bizonyos, hogy a térségben feltárt mamutleletek – Kozármisleny, Pécsbánya, Zók – egy újabb különleges leletegyüttessel egészülnek ki. A siklós-máriagyűdi ásatáson ugyanis több mamut testrészei  - agyar, állkapocs - egyen találhatók.

A mamutcsontok mentésében és meghatározásában szakmai segítséget nyújt a régészeknk Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum geológusa. A szakember szerint nagyon ritka, hogy jégkorszaki löszös üledékből kerül elő mamutlelet, hiszen ezek általában más lelőkörülményekből, mint például kavicsbányából származnak.

A környéken továbbá egy eddig ismeretleb település nyomaira is rábukkantak a régészek. Bár házhelyek nem kerültek elő, de a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek. A település korára mindebből csak következtetni lehet, annak pontosabb meghatározása a későbbiekben kerül sor.

Az előkerült mamutleletek a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek, tudományos feldolgozásuk hamarosan megkezdődik. A vizsgálatok eredményei adnak arra választ, hogy az egykori óriásállatok milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak, és hogy milyen korszakból származnak.

Utoljára frissítve: 2022-07-16 20:56:49

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>