. Ma Béla napja van.
Már a Femának is hűlt helye
2017-01-08 15:56:28
Már a Femának is hűlt helye

Már a Femának is hűlt helye

Pécs újabb jellegzetes épületét, a Fema bevásárlóközpontot érte utol a végzete. Ma már csak a ledarált betontörmelék hegyek emlékeztetnek az egykor nagy forgalmat lebonyolító kereskedelmi központra.


A három éven át  1988 és 1991 épült bevásárlóközpont volt lényegében az első pláza hazánkban. A német befektetők, elsősorban Pécs testvérvárosa, Fellbach vállalkozóinak támogatásával,valamint állami és magántőkéből megépült hármas tagolású Kistelegdi István és Szilágyi Sándor tervei alapján készült autós bevásárlóközpont már építészetileg is egyedinek számított. Nagy galériás eladóterét és  fedett bevásárló utcáját, kupolás közösségi tér kapcsolta össze. A nagy élelmiszer és ruházati bolt mellett, számos kisebb-nagyobb üzlet várta nemcsak a pécsieket, de a távolabbról érkező vásárlókat.


Igazi virágkorát a horvát bevásárló turizmus idején az 1990-es években élte. A délszláv válság és a kupolás csarnok tetejének leégését követően kezdődött el a hanyatlása. A hosszan elhúzódó felújítási munkák miatt  visszaesett a forgalma, majd a környéken felépült hipermarketek végképp ellehetetlenítették a helyzetét. Öt évvel ezelőtt, 2011-ben valamennyi boltja bezárt. Esély sem volt arra, hogy újra élet költözzön a falai közé miután végleges bezárását követően szinte mindent, ami mozdítható volt széthordtak. Az épület nagy része 2013-ban ismét leégett.

Utoljára frissítve: 2017-01-08 16:19:57

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>