. Ma Márk napja van.
Még maradnak a korlátozások
2020-05-14 22:00:41
Még maradnak a korlátozások

Még maradnak a korlátozások

Az Európai Bizottság felkérte a schengeni tagállamokat és a schengeni társult államokat, hogy további 30 nappal, június 15-ig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra érvényes ideiglenes korlátozást.


Egyes uniós és schengeni társult államok előzetes lépéseket tesznek ugyan a világjárvány terjedése elleni küzdelemben hozott intézkedések enyhítésére, de a helyzet Európában és világszerte továbbra is instabil. Ez szükségessé teszi az intézkedések fenntartását a külső határokon, csökkentve annak a kockázatát, hogy az EU-ba történő beutazások révén a betegség tovább terjedjen. Az utazási korlátozásokat fokozatosan kell feloldani, első lépésben a belső határellenőrzések fokozatos és koordinált módon történő megszüntetését kell megkezdeni, mielőtt második szakaszban enyhíteni lehetne a külső határokon bevezetett korlátozásokat.


Mint Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnöke elmondta, továbbra is  az általános cél a koronavírus terjedésének megállítása. Sok európai ország eredményeket ért el e téren, de a helyzet világszerte rendkívül instabil. Kiemelten fontos, hogy minden megtett lépés fokozatos legyen, és a különböző intézkedések megszüntetése több szakaszban történjen meg.


Mindehhez Ylva Johansson uniós belügyi biztos  a következőket tette hozzá, fokozatosan és összehangoltan kell eljárni. Kiemelten helyen szerepel, hogy helyreálljon a szabad mozgást biztosító schengeni térség rendes működése, amint azt az egészségügyi helyzet lehetővé teszi. Mielőtt feloldhatóvá válnak a külső határokon bevezetett korlátozások és garantálni lehet a nem uniós illetőségű lakosok beutazását, először fokozatosan meg kell szüntetni a szabad mozgás korlátozásait és a belső határellenőrzéseket.


Az utazási korlátozás és az annak kiterjesztésére irányuló felkérés az „EU+ térségre” vonatkozik, amely magában foglalja az összes schengeni tagállamot (köztük Bulgáriát, Horvátországot, Ciprust és Romániát), valamint a 4 schengeni társult államot (Izlandot, Liechtensteint, Norvégiát és Svájcot) – összesen 30 országot. Mindezt  összehangoltan kell megtenniük, mivel a külső határokon való fellépés csak akkor lehet hatékony, ha azt minden uniós ország és schengeni állam azonos végső időponttal és egységes módon hajtja végre.


 Az utazási korlátozás június 15-ét követő bármely további meghosszabbításáról a járványügyi helyzet alakulása  alapján döntenek.

Utoljára frissítve: 2020-05-14 22:01:40

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>