A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai szervezete Pécsen népszerűsítette a baranyai halgazdaságokat.
Finom, halból készült ételeket is kínáltak a rendezvény ideje alatt. Ezúttal nem csak a legismertebbet és legnépszerűbbet, a halászlét kínálták, hanem halból készült különlegességek is. A kínálatban füstölt és savanyított hal is szerepelt.
Baranya nemcsak önellátó, hanem hazai nagyhatalomnak is számít halból a vizes területeinek gazdagsága miatt. A Duna és a Dráva mellett a halgazdaságok és horgászvizek is jó nagy szerepet játszanak abban, halból van bőven, sőt, az ünnepek utánra is marad kínálat.
Rittlinger József, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai szervezetének elnöke maga is gyakran készít halételeket. Ő a vegyes halból készült halászlére esküszik. Négy kiló pontyhoz fél kiló csukát ad, és az összes hozzávalót is saját maga készíti el, ahogy a paprikakrémet is.
A rendezvényen ínyenc módra elkészített halat is kínáltak. Az ecetes hal receptjét meg is ismerhették az érdeklődők, az ecetes alaplé egyedileg fűszerezéssel tehetőt változatossá. A füstöltet három napig kell fagymás, fokhagymás, borókabogyós - más bogyós termés, fűszernövény is választható - páclében kell érlelni, egy napig 80 fokos meleg füstre kell helyezni, ez adja meg az egyedi aromáját.
Az ország vízterületének 10 százaléka Baranyában található. Ennek köszönhetően önellátó halból. Magas a horgászati kultúra is, sokan élnek horgásztatásból. Baranyában 1600 hektárnyi halastó van, 73 vállalkozás foglalkozik haltenyésztéssel, horgásztatással. Itt található a legtöbb halgazdaság. Az idei esztendő nehéz helyzetbe hozta a halgazdaságokat, ugyanis a nagy meleg hatására a tavak vízének hőmérséklete nem egyszer meghaladta a 30 fokot, aminek következtében - korábban nem tapasztalt - halpusztulással is szembe kellett nézniük.
Hazánkban ugyan az egy főre eső halfogyasztás mára ugyan elérte a 6,5 kilogrammot, azonban még mindig jóval kevesebb, mint amennyi például Norvégiában fogy belőle, aminek kedvező hatása jól látható az ott élők egészségügyi állapotán.