. Ma Ákos, Bátor napja van.
Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023-11-30 22:21:17
Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem

Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem

Lezárult Pécsen a világörökségi helyszínek fejlesztése.


Az UNESCO Világörökség Bizottsága Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét 2000 decemberében vette fel a Világörökség Jegyzékébe, a kulturális örökség kategóriában. Az eltelt évek alatt Pécs egyik legjelentősebb turisztikai attrakciói lettek a különleges föld alatti, IV. századi sírkamrák. A projektnek köszönhetően megújultak,  mostantól már vonzó és látogatóbarát interaktív tartalmakkal egészültek ki.

A Világörökségi Negyed Pécs egyik legjelentősebb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőségű. Ennek érdekében a város önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi megállapodás keretében a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Világörökségi helyszínek fejlesztését megcélzó programra 2017. szeptemberében pályázatot nyújtott be.

 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében „A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése” nevet viselő projekt a 2018. januárjában született döntés értelmében 900 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai forrásból. Az elnyert források felhasználásával a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák megújultak, valamint a korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá váltak.

Az Apáca u. 8. szám alatti épített örökség védőépületeinek felújítása során megújult az ingatlan homlokzata, megszünteték a szigetelési és vízelvezetési problémákat, valamint elvégezték a szükséges  restaurálási munkákat. Az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítását követően fedett információs- és fogadótér jött létre, ide érkeznek a látogatók, ahol jegyváltásra és ajándékvásárlásra van lehetőségük, valamint innen jutnak le a föld alatti sírkamrához. Itt többek között 1600 éves, gyönyörűen faragott szarkofág, valamint több különleges falfestmény, például Ádám és Éva bűnbeesésének freskója látható.  Az új, 66 négyzetméter alapterületű fogadó teret a levezető lépcső köré alakították ki.

 

Az épület ötvözi a tradíciót és a modern építészetet, a keleti oldalfal kőburkolatán több mint 200 darab lyukat fúrtak, amelyekbe teljesen átlátszó plexi rudakat helyeztek el, s ezeknek köszönhetően napközben a belső térbe természetes fényszűrődik, éjszaka pedig kívülről ad egyedi jelleget az épületnek. A lapostető modern burkolata mellett üvegtetőt is kialakítottak, amelyből kilátás nyílik a székesegyházra is. Az Ókeresztény Mauzóleum, mint turisztikai attrakció vonzerejét növeli továbbá az is, hogy a létesítmény multimédiás élménnyel is bővült, hiszen egy, a mauzóleum történetét bemutató animációs film készült, amelyet folyamatosan kivetítenek a látogatóknak.

Az európai uniós beruházásnak köszönhetően a Korsós sírkamrát, a Cella Septichora és a III., az V., a XIX. és XX. számú temetőépületeket festő- és kőrestaurátorok segítségével nyerték vissza eredeti állapotukat,  valamint állították meg azok állapotában bekövetkezett kedvezőtlen változásokat. Megújultak a látogatóközpont légtechnikai berendezései, ezzel együtt a festett sírkamrák egyenletes hőmérséklete és páratartalma is biztosítottá vált.

A projekt keretében mind a három helyszínt érintő komplex kiállítás- és multimédiafejlesztés valósult meg, ami a látogatók részére modern múzeumpedagógiai eszközök, 3D-s filmek,  Pécs római kori történetét, emlékeit    - a Péter-Pál, a Korsós sírkamra és az Ókeresztény Mauzóleum, az Apáca utca 8-ban található ikersír és Sopianae északi temetőjének temetkezési szokásai - animációkon  jelenitik meg,  hatalmas maketten mutatják be az ókeresztény temetőt.

Az 1600 éves emlékeket a jelen korral a Sopianae rejtett öröksége nevű applikáció kapcsolja össze, amelyben a hat nyelvű tárlatvezető funkció mellett egy felfedező játék is elérhető. A látogatók VR szemüvegekkel megtekinthetik a Cella Septichora építését, vagy a római kori temetőt barangolhatják be virtuálisan, de egy ókori temetkezési jelenetbe is betekinthetnek.

A projekt részeként új, kétnyelvű imázskönyv, térkép, örökség-pedagógiai kiadvány, valamint új szórólapok, hat nyelven és ajándéktárgyak is készültek.

Utoljára frissítve: 2023-11-30 22:22:57

További híreink
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, H...
2024-02-26 21:34:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli hazánkat a nemzetközi egészségügyi versenyeken.
2024-02-25 22:07:46, Hírek, Környezetünk Bővebben
Száz éve született Grastyán Endre
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
2024-02-23 16:30:23, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón k...
Bővebben >>