. Ma Auguszta napja van.
Megelevenedik a legenda- a Tejútnak is van árnyéka
2021-05-04 02:20:24
Megelevenedik a legenda- a Tejútnak is van árnyéka

Megelevenedik a legenda- a Tejútnak is van árnyéka

A Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumának égboltján újra felragyognak a csillagok, ráadásul egy különleges kiállítást is láthatnak az érdeklődők.

Schmall Rafael asztro-fotós pár éve  Namíbiába utazott, hogy átélje a legendát, miszerint a Tejút képes árnyékot vetni. Az ott készült  képein megelevenedik a legenda, amit a május 4-én nyíló tárlaton bárki megcsodálhat.

Egy néhány főből álló asztro-fotós csapat tagjaként Schmall Rafael 2018 májusában elutazott a légvonalban 9000 kilométerre lévő Namíbiába, hogy megtapasztalja a legendát, miszerint a Tejút képes árnyékot vetni. A kiállítás olyan különleges részét mutatja be ennek a távoli afrikai országnak, melyet kevesen láthatnak. Messze a civilizációtól, az afrikai égbolt szinte hihetetlen látványosságokat tár az észlelő szeme elé: árnyékot vető Tejutat, csillagoktól hemzsegő égboltot és olyan célobjektumokat, amelyeket hazánkból a déli horizont kitakar.

”Jómagam számos díjnyertes fotót készítettem már csillagos égboltról. Azonban a déli ég engem is meglepett  olyannyira, hogy négy napig el sem hittem, hogy ennyire látványosan csillagos-kontrasztos, markáns Tejutas égbolt létezik-e egyáltalán. A tizenhat éjszakás expedícióm során igyekeztem a lehető legtöbb fényképet elkészíteni a csillagos égboltról. A panorámaképektől kezdve a távcsöves asztrofotókon át a modern mobiltelefonnal készültekig összesen húszezret. Ennek egy szelete látható a kiállításon” - avat be a részletekbe  Schmall Rafael.

Schmall Rafael 2008 óta foglalkozik fotográfiával, a csillagászati témájú fotózást 2014-ben kezdte. A Zselici Csillagpark munkatársaként egyik munkaköre az asztrofotózás és asztrotájképek készítése a Zselicben. Számos fotós díjat nyert már, fotója lett a nap csillagászati képe a NASA-nál, valamint a National Geographic Magyarországnál az év asztro-fotója díjat is elnyerte. Legutóbb a IIAPY - Nemzetközi Asztro-fotós Pályázaton lett kategóriagyőztes. A Földgömb magazinban többször jelent már meg különböző asztro-tájképe. Elnökségi tagja a Magyar Asztro-fotósok Egyesületének, valamint aktív résztvevője a Vega Nyári Amatőr csillagász megfigyelő táboroknak.

A kiállítás Zsolnay Kulturális Negyed - Látogatóközpontjában  június 1-g látható.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása.
Bővebben >>