. Ma Béla napja van.
Megfőzték a világot
2019-04-30 22:31:37
Megfőzték a világot

Megfőzték a világot

Rendhagyó szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem, ami ötven  Baranya székhelyén  tanuló külföldi diák receptjeit tartalmazza.


A maga nemében egyedülálló könyv, amellyel vélhetően csak a pécsi egyetem rendelkezik, különlegessége, hogy a  PTE  külföldi hallgatói révén Algériától Vietnámig tehetnek gasztronómiai utazást olvasói, ami  már  az egész országban, a Líra  könyvesboltokban is elérhető.
A kötet ötven recept és a hozzá való borok  mellett számos  érdekes olvasnivalót is tartalmaz. Az ételeken és a rövid történeteken keresztül  az olvasó megismerkedhet a skót Felföldtől belső Afrikáig és a Karib tengerig terjedő országokból érkezett hallgatókkal, miközben  képzeletben bejárja velük a Pécsre vezető útjukat. Algériától Vietnámig tehet utazást  velük a gasztronómia világába miközben  ízelítőt kap  különleges fűszerekből és alapanyagokból, bepillanthat különböző népek szokásaiba, feltárulnak előtte  keleti titkok, háborúk és családi ünnepségek.


A Pécsi Tudományegyetemen tanuló közel 4500 külföldi diák tanul, akiknek  körében az elmúlt esztendőben  felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték őket, hogy  osszák meg a családjukból, hazájukból származó legautentikusabb recepteket. Sokan vállalkoztak rá,  s ezekből választották ki a könyvben szerepelőket. Végül  46 ország 50 receptje került be az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyvbe.


Minden ételt közösen főztek le a diákok Lokodi Ákos séffel, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig, Berta Anikó ötletgazda fogta össze a csapatot. Az ételekhez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait, illetve a Pannon Borrégió legtipikusabb borait ajánlják, így találkozik a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával.

A PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának gondozásában megjelent kötet májustól országosan is kapható lesz  a Líra  könyvesboltokban,valamint a Pécsi Tudományegyetemen.  (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2019-04-30 22:51:56

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>