Rendhagyó szakácskönyvet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem, ami ötven Baranya székhelyén tanuló külföldi diák receptjeit tartalmazza.
A maga nemében egyedülálló könyv, amellyel vélhetően csak a pécsi egyetem rendelkezik, különlegessége, hogy a PTE külföldi hallgatói révén Algériától Vietnámig tehetnek gasztronómiai utazást olvasói, ami már az egész országban, a Líra könyvesboltokban is elérhető.
A kötet ötven recept és a hozzá való borok mellett számos érdekes olvasnivalót is tartalmaz. Az ételeken és a rövid történeteken keresztül az olvasó megismerkedhet a skót Felföldtől belső Afrikáig és a Karib tengerig terjedő országokból érkezett hallgatókkal, miközben képzeletben bejárja velük a Pécsre vezető útjukat. Algériától Vietnámig tehet utazást velük a gasztronómia világába miközben ízelítőt kap különleges fűszerekből és alapanyagokból, bepillanthat különböző népek szokásaiba, feltárulnak előtte keleti titkok, háborúk és családi ünnepségek.
A Pécsi Tudományegyetemen tanuló közel 4500 külföldi diák tanul, akiknek körében az elmúlt esztendőben felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték őket, hogy osszák meg a családjukból, hazájukból származó legautentikusabb recepteket. Sokan vállalkoztak rá, s ezekből választották ki a könyvben szerepelőket. Végül 46 ország 50 receptje került be az 50 delicacies on Earth, avagy 50 étel a nagyvilágból című, 236 oldalas, kétnyelvű szakácskönyvbe.
Minden ételt közösen főztek le a diákok Lokodi Ákos séffel, a főzést Kalmár Lajos fotózta végig, Berta Anikó ötletgazda fogta össze a csapatot. Az ételekhez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait, illetve a Pannon Borrégió legtipikusabb borait ajánlják, így találkozik a nemzetközi gasztronómia a magyar borok világával.
A PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának gondozásában megjelent kötet májustól országosan is kapható lesz a Líra könyvesboltokban,valamint a Pécsi Tudományegyetemen. (fotó: Csortos Szabolcs)