. Ma Auguszta napja van.
Meghatározták a prioritásokat
2014-09-17 19:30:20
 Meghatározták a prioritásokat

Meghatározták a prioritásokat

S3 intelligens szakosodási stratégia címmel rendeztek  workshopot Pécsett a Tudásközpontban.

Záró szakaszába lépett az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata, mely elengedhetetlen feltétele a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi EU-s K+F+I forráshoz történő hozzáférésnek.

Az S3 az Európai Unió egy új típusú, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatok célzottabb támogatását lehetővé tevő, ezáltal a térségek tudásalapú gazdasági fejlődését a helyi lehetőségeket és igényeket jobban figyelembe vevő megközelítése. A stratégia elkészítése a Strukturális Alapok 2014-2020 közötti forrásfelhasználásának előzetes feltétele, ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű. Elkészítésével azonosíthatóvá válnak a legjelentősebb fejlesztési lehetőséggel rendelkező helyi sajátosságok, amelyek bázisán meghatározhatók majd a nemzeti, régiós és megyei prioritások. Fontos eredmény lesz az is, hogy kialakíthatóvá válik az ennek megfelelő támogató és szabályozási környezet is. A cél, hogy Magyarország minél előbb hozzáférhessen a Strukturális Alapok több mint 700 milliárd forintnyi K+F+I forrásához.

A Nemzeti Innovációs Hivatal által koordinált, a helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) döntéshozók és a megyei kormányhivatalok bevonásával, alulról építkező S3 tervezési folyamat legfőbb célkitűzése, hogy a hazai KFI 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó térségi és nemzeti prioritásai a társadalom minden érintett körének bevonásával kerüljenek kialakításra, majd azt követően egyeztetésre az Európai Unióval is. A  pécsi workshop  elsődleges célja: a megye 2020-ig tartó fejlesztési prioritásainak meghatározása volt, ahol a résztvevők a következő 7 év KFI támogatásainak irányait alakították ki, annak érdekében, hogy hazánk minél előbb hozzáférhessen a Strukturális Alapok több mint 700 milliárd forintnyi kutatás-fejlesztési és innovációs forrásához.

A workshopokat a stratégia tervezési folyamatának záró szakaszaként rendezi meg országszerte a Nemzeti Innovációs Hivatal a helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, kutatás-fejlesztési és innovációs döntéshozók, illetve a kormányhivatalok bevonásával.

Pécsett a  résztvevők, közöttük a gazdasági élet szereplői több csoportban határozták meg a helyi prioritásokat, amely része lesz annak a dokumentumnak, amelynek elkészítése feltétele a Strukturális Alapokból 2014-2020 között érkező több mint 700 milliárd forintnyi EU-s K+F+I (kutatás-fejlesztési és innovációs) forráshoz való hozzáférésnek.
 
A megjelenteket Horváth Zoltán kormánymegbízott köszöntötte, kiemelve,   cél olyan tervezet összeállítása, amely kitűnő alapot jelent a támogatások felhasználásához. Szólt arról is, Pécs és Baranya gazdasági életének fellendítése érdekében  a rendelkezésre álló forrásokat a lehető legjobban kell felhasználni. Fontos feladat, hogy az elkövetkező hét esztendőben a hazai és uniós  forrásokkal megvalósuló kutatás-fejlesztés és az innováció során elért eredmények még inkább beépüljenek a vállalkozások, a gazdasági élet szereplőinek mindennapi gyakorlatába, ott hasznosuljanak, s általuk   újabb munkahelyek jöjjenek létre.

A szeptemberben indult, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció keretében valósul meg, a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával. A megyei rendezvényekkel egy időben a NIH és a megyei kormányhivatalok online felületen is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a társadalmi egyeztetés minél szélesebb kör bevonását tegye lehetővé.


A teljes S3 dokumentum és ehhez kapcsolódó kormány-előterjesztés 2014 októberében készül el, a folyamat pedig várhatóan novemberben zárul majd.

Utoljára frissítve: 2014-09-17 19:34:59

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>