. Ma György napja van.
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021-02-20 13:56:16
Megkezdődött a faszobrok restaurálása

Megkezdődött a faszobrok restaurálása

Nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat a mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése.


 A várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, ezért már időben el kell kezdenünk a felkészülést, hogy méltóan emlékezzünk a csatában elhunytakra. A Sírkertben található, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító, az 1976-os megnyitására elkészült 120 darab fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben az időjárás, valamint a kártevők miatt jelentősen leromlott, több közülük balesetveszélyessé vált.


Az idei évben megkezdődik a szobrok restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának segítségével. Már eddig tíz  szobrot kiemeltek, amit a korábban már kiszedetett hárommal együtt, becsomagolásukat követően  Budapestre szállítottak, ahol olyan szakemberek restaurálják őket, akik készítőjük, Kő Pál szobrászművész  tanítványai, kollégái voltak.


A sírkertben két faépítmény - a harangláb és a fakereszt - javítási munkái szintén megkezdődöttek, ebben az esztendőben  a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatból elnyert támogatás segítségével a harangláb teljes körű felújítása megtörténhet.

Utoljára frissítve: 2021-02-20 13:58:44

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>