. Ma Csilla napja van.
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021-02-20 13:56:16
Megkezdődött a faszobrok restaurálása

Megkezdődött a faszobrok restaurálása

Nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat a mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése.


 A várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, ezért már időben el kell kezdenünk a felkészülést, hogy méltóan emlékezzünk a csatában elhunytakra. A Sírkertben található, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító, az 1976-os megnyitására elkészült 120 darab fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben az időjárás, valamint a kártevők miatt jelentősen leromlott, több közülük balesetveszélyessé vált.


Az idei évben megkezdődik a szobrok restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának segítségével. Már eddig tíz  szobrot kiemeltek, amit a korábban már kiszedetett hárommal együtt, becsomagolásukat követően  Budapestre szállítottak, ahol olyan szakemberek restaurálják őket, akik készítőjük, Kő Pál szobrászművész  tanítványai, kollégái voltak.


A sírkertben két faépítmény - a harangláb és a fakereszt - javítási munkái szintén megkezdődöttek, ebben az esztendőben  a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatból elnyert támogatás segítségével a harangláb teljes körű felújítása megtörténhet.

Utoljára frissítve: 2021-02-20 13:58:44

További híreink
Online stand-up fizika show
Látványos, humoros és tanulságos online stand-up fizika show-t tartott a Zsolnay Örökségkezelő.
2021-04-22 01:47:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szociális munka és szociális ökológia
Német, cseh, olasz, francia és magyar hallgatók vesznek részt azon az ökológiai felelősség kultúrájáról szóló képzésen, amely az EDUC (European Digital UniverCity) európa...
2021-04-21 19:34:52, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szinte a valóságossal azonos zenei élmény
Magyarországon élő koncertfelvételeknél nem megszokott, a valódi koncertélményt minden eddiginél jobban megközelítő technikával varázsol fantasztikus hangulatú online kon...
2021-04-20 14:58:51, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kismányoky Károly nagy méretű zománcképe mostantól a pécsi Modern Magyar Képtárban látható.
Bővebben >>