. Ma Géza napja van.
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021-02-20 13:56:16
Megkezdődött a faszobrok restaurálása

Megkezdődött a faszobrok restaurálása

Nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat a mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése.


 A várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, ezért már időben el kell kezdenünk a felkészülést, hogy méltóan emlékezzünk a csatában elhunytakra. A Sírkertben található, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító, az 1976-os megnyitására elkészült 120 darab fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben az időjárás, valamint a kártevők miatt jelentősen leromlott, több közülük balesetveszélyessé vált.


Az idei évben megkezdődik a szobrok restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának segítségével. Már eddig tíz  szobrot kiemeltek, amit a korábban már kiszedetett hárommal együtt, becsomagolásukat követően  Budapestre szállítottak, ahol olyan szakemberek restaurálják őket, akik készítőjük, Kő Pál szobrászművész  tanítványai, kollégái voltak.


A sírkertben két faépítmény - a harangláb és a fakereszt - javítási munkái szintén megkezdődöttek, ebben az esztendőben  a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatból elnyert támogatás segítségével a harangláb teljes körű felújítása megtörténhet.

Utoljára frissítve: 2021-02-20 13:58:44

További híreink
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások.
2021-02-23 21:21:23, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetünk hímes tojásai 2021
Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek...
2021-02-21 18:59:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával együttműködésben indította el a Környezettudatos Készházépítés fakultatív tantárgyat az Építési Vállalkozók Orszá...
2021-02-19 19:09:01, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az idén hatvanéves Pécsi Balett online tánctanfolyamot indított gyerekeknek.
Bővebben >>