. Ma Márk napja van.
Megkezdődött az Árpád Fejedelem iskola felújítás
2020-03-03 21:16:16
Megkezdődött az Árpád Fejedelem iskola felújítás

Megkezdődött az Árpád Fejedelem iskola felújítás

Megkezdődött az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítése a munkaterület átadásával.


A pécsi önkormányzata nagy hangsúlyt helyez a tulajdonában lévő ingatlanok, elsősorban közintézményeket fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére. A cél érdekében a város az elmúlt években a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése címet viselő alfejezetére tizenhárom pályázatot nyújtott be, ebből négy az iskolák -Jókai Mór Általános Iskola, Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium, Bánki Donát Általános Iskola, Liszt Ferenc Zeneiskola-, kettő a rendelőintézetek - Veress Endre utcai és a már átadott kertvárosi -, hat óvoda és bölcsőde, valamint a a sportcsarnok felújítására. A már megvalósult, valamint a folyamatban lévő és a tervezet fejlesztések összértéke megközelíti a 4 milliárd forintot.  


Az iskolaépületek sorában  az IMS szerkezetű Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete kiemelt helyen szerepel, ugyanis onnan - annak veszélyessé nyilvánítása után - 2018 augusztusában kiköltöztették a diákokat. Az önkormányzat még az előző városvezetés idején, 2016 nyarán pályázatot nyújtott be az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kiírt felhívásra, amelyen sikerrel szerepelt és 409 millió támogatást nyert el, amelyből csak az épület energetikai felújítása valósulhatott volna meg, ugyanis a statikai megerősítése nem minősült elszámolható tevékenységnek. Az önkormányzat éppen ezért az intézmény fenntartójával, a Pécsi Tankerületi Központtal közösen  a magyar kormányhoz az ez utóbbi szükséges forrás biztosítása érdekében. A kormány 2018-ban  900 millió plusz támogatást nyújtott a Pécsi Tankerületi Központ részére a statikai munkák és az energetikai pályázatban nem szereplő felújítási munkák elvégzésére. Ezt követően került sor a kivitelezési közbeszerzési eljárás lebonyolítására, az energetikai, valamint statikai elemeket is egyaránt tartalmazó  szerződést  február 24-én írták alá. A kivitelezési munkálatok a munkaterület átadással megkezdődtek, a tervek szerint 2021. év elején költözhetnek vissza a diákok a felújított iskolaépületbe.


Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítése nevet viselő projekt keretében korszerűsítik az épület szerkezeti elemeit, megtörténik a külső nyílászárók cseréje,  korszerűsítik a fűtés, a használati melegvíz-rendszert, és világítást. Az energetikai felújítás során műanyag nyílászárókat építenek be, lecserélik a radiátorokat és a lámpatesteket, továbbá külső hőszigetelést kap az 2240 négyzetméteren, a 3810 négyzetméternyi lapos tető  hő- és vízszigetelése is megtörténik. Az energetikai fejlesztés során az iskola tetejére egy 25 elemből álló komplett napelemes rendszert telepítenek..


A Pécsi Tankerületi Központ által kapott kormányzati forrásból valósul meg a teljes statikai megerősítés, a bontási, belső villamos és gépészeti, szakipari munkák, valamint a lift építése és a külső közlekedéshez kapcsolódó munkarészek is. A megerősítés során 6274 méter feszítőkábel utólagos szerelése történik meg, 1930 méter IMS födém-megerősítés mellett.


A felújítás elemeként megtörténik a mosdók felújítása, és az akadálymentesítés is. A teljes beruházás összköltsége nettó több mint egy millió forint.

Utoljára frissítve: 2020-03-03 21:19:16

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>