. Ma Andrea napja van.
Megkezdődött az élőhely-rekonstrukció
2021-03-24 21:01:23
Megkezdődött az élőhely-rekonstrukció

Megkezdődött az élőhely-rekonstrukció

A dunaszekcsői Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág rekonstrukcióját végző úszókotró a napokban állt munkába.

A kiemelkedő jelentőségű védett természeti terület megújítását az Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése nevet viselő projektre elnyert 352,38 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósítja meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A pályázati forrás segítségével természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgász-hely rehabilitációja valósul meg Dunaszekcső község határában, a Duna árterületén. A beavatkozása Duna folyó Felső-zátonyi mellékágát, valamint a Telelő-Duna elnevezésű holtágát érinti.

A folyamszabályozás következtében olyan folyamatok zajlottak le és zajlanak ma is, amelyek természetvédelmi szempontból hátrányosak. A folyó medrének süllyedése, és ezzel párhuzamosan a hullámtér és az abban található állandó és időszakos vizes élőhelyek feltöltődése beavatkozás nélkül, hosszú távon a területre jellemző egyes élőhely-típusok további degradálódásához, majd eltűnéséhez vezetne.

Az élőhelyek rekonstrukciója egyrészt a Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrásával, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával, valamint műtárgyak átalakításával valósul meg. A beavatkozás eredményeként a Telelő-Duna holtágban nagyobb állandó vízmélység, magasabb vízszint tartható, melynek következtében megállhat a hínár túlburjánzása, továbbá javulhat a holtág halmegtartó képessége. A Felső-zátonyi mellékág pedig olyan átfolyó rendszerű víztestté fog válni, amelyen a mostaninál alacsonyabb dunai vízállás esetén is átáramlik a folyó vize.

A tervek szerint  október 31-én záruló beavatkozások eredményeként  a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása mellett várhatóan jó hatással lesznek az itt található ártéri erdők vízellátására, ezen keresztül egészségi állapotára is.

Utoljára frissítve: 2021-03-24 21:02:14

További híreink
Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
A hazai székhelyű jogosultak közül a legtöbb Magyarországon hatályosított európai szabadalommal a Pécsi Tudományegyetem rendelkezett 2020-ban a Richter és az Egis mellett.
2021-04-17 18:52:14, Hírek, Környezetünk Bővebben
Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
Országosan egyedülálló képzési programot dolgozott ki közösen a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi és Közgazdaságtudományi Kara.
2021-04-14 11:00:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Angolul mérték össze földrajz tudásukat
Idén 12. alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi tanulmányi vers...
2021-04-14 10:37:29, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ettől az évtől teljes egészében megújuló forrásból származó energiával fedezi az áramszükségletét a Körber péc...
Bővebben >>