. Ma Gedeon napja van.
Megkezdődött az élőhely-rekonstrukció
2021-03-24 21:01:23
Megkezdődött az élőhely-rekonstrukció

Megkezdődött az élőhely-rekonstrukció

A dunaszekcsői Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág rekonstrukcióját végző úszókotró a napokban állt munkába.

A kiemelkedő jelentőségű védett természeti terület megújítását az Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése nevet viselő projektre elnyert 352,38 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósítja meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A pályázati forrás segítségével természeti értékekben gazdag, egyben kedvelt kiránduló- és horgász-hely rehabilitációja valósul meg Dunaszekcső község határában, a Duna árterületén. A beavatkozása Duna folyó Felső-zátonyi mellékágát, valamint a Telelő-Duna elnevezésű holtágát érinti.

A folyamszabályozás következtében olyan folyamatok zajlottak le és zajlanak ma is, amelyek természetvédelmi szempontból hátrányosak. A folyó medrének süllyedése, és ezzel párhuzamosan a hullámtér és az abban található állandó és időszakos vizes élőhelyek feltöltődése beavatkozás nélkül, hosszú távon a területre jellemző egyes élőhely-típusok további degradálódásához, majd eltűnéséhez vezetne.

Az élőhelyek rekonstrukciója egyrészt a Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrásával, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával, valamint műtárgyak átalakításával valósul meg. A beavatkozás eredményeként a Telelő-Duna holtágban nagyobb állandó vízmélység, magasabb vízszint tartható, melynek következtében megállhat a hínár túlburjánzása, továbbá javulhat a holtág halmegtartó képessége. A Felső-zátonyi mellékág pedig olyan átfolyó rendszerű víztestté fog válni, amelyen a mostaninál alacsonyabb dunai vízállás esetén is átáramlik a folyó vize.

A tervek szerint  október 31-én záruló beavatkozások eredményeként  a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása mellett várhatóan jó hatással lesznek az itt található ártéri erdők vízellátására, ezen keresztül egészségi állapotára is.

Utoljára frissítve: 2021-03-24 21:02:14

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>