. Ma Andrea napja van.
Megmutatják a billentyű ezer arcát
2018-09-06 21:13:32
Megmutatják a billentyű ezer arcát

Megmutatják a billentyű ezer arcát

Kezdetét vette a Zeneszüret Fesztivál  Pécsett.  Az idei év középpontjában a billentyű áll, amelynek ezer arcát mutatják meg.
 
Szeptember 6. és 9. között a hangversenyek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, ifjúsági műsorok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat. Váratlan időpontokban  a muzsika veszi át a főszerepet a Színház téren, Széchenyi téren, Szent István téren, Graz téren, Búza-Vasely téren. A zeneszámok olyan  zenészek előadásában lesznek hallhatók, mint például a Beregi Duó, Kéméndi Tamás, Harmónia Vonósnégyes, Pécs Percussion Project, Philharmonic brass Quintet, Ércbányász Fúvószenekar és Szabó Marcell.


E mellett pénteken a Kodály Központban „Ciki a komolyzene?” címmel  szakmai  konferenciát is tartanak neves előadók részvételével. A Művészetek és Irodalom Házában pedig  két kiállítás - Wache Jánosné Schulteisz Margit: 35 év a harmonika világában és  Hitre Imola: Akkordeon is nyílik.   Ugyanitt  nyitja meg kapuját a zeneműhelyben, amelyben Móger Péter hangszerész várja mindazokat, akik belesnének a harmonika rejtelmeibe, abba, miként szedhető szét, hogyan rakható össze,  s milyen módon lehet hangosítani és megszólaltatni. A Zeneszüret filmklubban idén A cigányok idejét, valamint az Amelie csodálatos életét, tekinthetik meg a nézők.


Péntek este  a fesztivál  nyitóhangversenyén, ami a Mesterbérlet és az „Operát az Operából” című bérletsorozat évadnyitó koncertje is egyben, a verista szerzők – Boito, Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli – műveiből összeállított, színes műsort hallgathat meg a zeneszerető közönség a Kodály Központban a Magyar Állami Operaház előadásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével.  
Szombaton este a Széchenyi téren Különleges Találkozásoknak lehetnek részesei a zenerajongók. Sigmund Groven szájharmonika játéka találkozik Szamosi Szabolcs orgonajátékával, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép színpadra Gyüdi Sándor vezényletével. Az élőzene dallamára pedig tűzijáték tánca vetül az égre. Az este zárásaként a Nappliban Kéméndi Tamás és Gráf Vivien kalauzolja a vendégeket a világ népzenéi között.
 
Vasárnap, a családi napon Mosolyország és a Filharmónia csapatának jóvoltából sok móka, kacagás vár a gyerekekre egy több állomásos vetélkedő keretében. Lesz  ringató, gyermek-, ifjúsági hangversenyek, vetélkedő, kvíz, ugráló vár, csillámtetoválás, szélforgó, papír girland, újrahasznosított játékok készítése, gokart, arcfestős bohóc és sok más meglepetés. S ezen a napon  kerül sor a Filharmónia Desszert bérletének évadnyitó koncertjére is sor  a Palatinus Hotelben, ahol ZeneBonifác várja a gyerekeket. A Sípok párbeszéde címmel megrendezett koncerttel zárul a fesztivál,  ahol az orgona és a harmonika hangja fonódik össze Kéméndi Tamás és Kovács Szilárd előadásában.

Utoljára frissítve: 2018-09-06 21:14:15

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>