. Ma Auguszta napja van.
Megnyílt az év kiállítása Pécsett
2014-04-15 19:39:00
Megnyílt az év kiállítása Pécsett

Megnyílt az év kiállítása Pécsett

A zseniális elme, Leonardo da Vinci tudományos és mérnöki munkásságát bemutató kiállítás két helyszínen, közel 1500 négyzetméteren várja a látogatókat  szeptember végéig.

Leonardo da Vinci születése után több mint ötszáz évvel Európában először Pécsett látható az a tárlat, amely az egyetlen átfogó összeállítás a polihisztor mérnöki munkásságáról. A helyszínek száma, s a kiállítási terület nagysága alapján a pécsi számít Európában a legnagyobb, tartalmában leggazdagabb Leonardo-tárlatnak.

Az eddig kizárólag Európán kívül – többek között a kaliforniai San Joséban és Tokióban  látható kiállítás bemutatja továbbá a reneszánsz lángelme közel 60 méret- és korhű találmányát, betekintést enged Leonardo eredeti rajzaiba és kézirataiba, és bevezeti a látogatót Leonardo kortársainak mérnöki munkásságába is. A tárlatot tematikus kisfilmek és a 21. századi technika multimédiás eszközei gazdagítják.

Megnyitását közel egyhónapos előkészítő munka előzte meg, amely magában foglalta a termek felkészítését, a kiállítás felépítését; valamint a Sforza-ló felállítását a Széchenyi téren. A 8,5 méteres, 13 tonnás, műgyantából készített mérethű szobor szintén jelentős darabja Leonardo életművének, így a tárlatnak is szerves része.  

A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő Janus Pannonius Múzeum két helyszínén - a Modern Magyar Képtárban és a Martyn Múzeumban - látogatható tárlaton az érdeklődők megtekinthetik Leonardo szenzációs automobilját, a Sforza-ló mását, a repülő embert és az emberi test arányait hűen tükröző Vitruvius tanulmányt. A kiállítás Leonardo szemén keresztül, a reneszánsz lángelme munkásságának teljes spektrumát mutatja be.

Mint Giovanni di Pasquale, a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum nemzetközi tudományos kutatások lebonyolításáért és koordinációjáért felelős munkatársa elmondta tárlatvezetésének megkezdése előtt, a kiállítás méret- és korhű modelljeinek megépítését körültekintő tudományos kutatás előzte meg, így valósulhatott meg Leonardo álma, a mérnöki pontossággal megalkotott mesterművek sokasága, amelyek hűen mutatják be a tudomány születésének századát.

Kitért arra is, a világon számos múzeum foglalkozik a reneszánsz mester munkásságával, azonban a pécsi Leonardo da Vincit egyszerre több oldaláról mutatja be. Teszi ezt a szó eredeti értelmében, hiszen a feltaláló több mint hatvan találmánya körüljárható, mérethű formában került kiállításra.

Hangsúlyozta, pontosan megfigyelhető a művészet miként hatott a reneszánsz tudományokra és azok visszafele, s az is, hogy a zseniális alkotó miként tudta mindezt sikerrel ötvözni. A kiállítás egyaránt bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst. Az általa tervezett eszközök, berendezések messze meghaladták korukat, azok a jövő, a haladás előfutárai voltak.

Tárlatvezetése során, számos érdekességre hívta fel az érdeklődők figyelmét. A Martyn Múzeumban a Leonardo da Vinci által készített rajzok alapján rekonstruált  autó bemutatásakor például arra, hogy az rugókkal hozható működésbe, azokat kell feltekerni. A felszabaduló energia pedig  fogaskerekek segítségével hajtja meg az első kerekeket. Alkotója már féket is betervezett, amely kiengedését követően indul csak el a teljes egészében fából készült szerkezetl.

Szólt arról is, Leonardo előtt sokan megpróbálkoztak már azzal, hogy autót építsenek, de elsőként  csak neki sikerült működőképes modellt alkotnia. A kocsit egyébként a milánói hercegség udvari játékaira konstruálta,  speciális "effektként" használata azt.

A Modern Magyar Képtárbanl a kisebb-nagyobb modellek, kódex és tervrajz-másolat kaptak helyet. A kiállított  anyagban egyaránt megtalálhatók az egybefonódó formák, a metamorfózis, az emberi test és arc geometriája, a Sforza-ló tervrajzai, mint egy működőképes oroszlán-szobor, vagy egy emberből madárrá alakuló fél test. A zseniális művész, tudós, feltaláló számos kísérlete is megismerhető, mint például az milyen módon önthető ki egy nagyméretű bronz szobor, miként működik a szemünk, vagy az árnyékok és a színek milyen hatással vannak egymásra.

A kiállítás tudományos anyagának tulajdonosa és szellemi megalkotója Paolo Galluzzi, a firenzei Galileo Tudománytörténeti Intézet és Múzeum igazgatója. A kiállítást a pécsi Janus Pannonius Múzeum megbízásából az Opera Laboratori Fiorentini Rt. építette.

Utoljára frissítve: 2014-04-15 19:48:19

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara...
Bővebben >>