. Ma Júlia, Rita napja van.
Megoldódik az Ó-Dráva vízutánpótlása
2018-11-27 02:23:27
Megoldódik az Ó-Dráva vízutánpótlása

Megoldódik az Ó-Dráva vízutánpótlása

A Barcs közelében lévő Ó-Dráva, leghosszabb holtága A Dráva bal partjának, s olyan fajoknak nyújt otthont, mint a cigányréce, a törpegém és a szivárványos ökle.


 Elégtelen vízellátása miatt, az elmúl évtizedben a holtág és környékének élővilágában, annak állapotában jelentős rosszabbodás tapasztalható. Ezen helyzet megállítása, a környezetben,  az Ó-Dráva élővilágában bekövetkezett negatív változások megállítására, már több évtizede munkálkodnak horvát és magyar szakemberek. A terepi munkák – több éves előkészítés után - idén ősszel megkezdődtek, amelynek eredményeként holtág átlagos vízszintje a jelenleginél  egy méterrel magasabb lesz.


Az Ó-Dráva mintegy 15 kilométer hosszan kanyarog a Dráva árterén a horvát-magyar határon. Mindkét partján erdősáv kíséri, egyes szakaszain széles vízfelület, máshol zegzugos, nádassal borított a vízfelület. A holtágban és a vízparton él a cigányréce és a törpegém, a vízparti ligeterdőkben a vitézkosbor és a kardos madársisak virágzik. A Dráva mélyülő medre miatt a holtágból a kelleténél gyorsabban távozik a víz, így hiába vannak csapadékos időszakok,  folyamatosan eliszaposodik a holtág medre.  Ennek következtében jelentősen romlottak az ott megtelepedett növények és állatok életkörülményei.


A természetvédelmi szakemberek arra jutottak,  az állapot felszámolására a legjobb megoldás a holtág vízmegtartásának megoldása. Az első horvát-magyar LIFE pályázat keretében a partnerek  már 2014 óta dolgoznak az ehhez szükséges a tervek elkészítésén és az engedélyek beszerzésén,ennek eredményeként kezdődhettek meg a tényleges munkák ez év őszén.


Az Ó-Drávát a Fekete-árok nevű elkeskenyedő patak köti össze a folyó főágával, ezen az árkon a projekt keretében egy fenékküszöböt hoznak létre, amelynek szerepe egyrészt az lesz, hogy kis mértékben emelje a holtág átlagos vízszintjét, és ezzel - vízhozamtól függően - akár fél millió köbméterrel is növelje a betározott víz mennyiségét. Másrészt, és ez talán még fontosabb, az aszályos időszakokban nagy mértékben  tudja majd lassítani  a holtág vízszintjének süllyedését. A vízpart kavicsos aljzatának köszönhetően ennek hatására a talajvízszint is megemelkedik mindkét oldalon, amelynek következtében várhatóan javul a vízparti növények gyökérzónájának vízellátása is.
A fenékküszöb kivitelezésének első lépéseként egy ideiglenes csatorna kerül kialakításra, amit a Fekete-árok medrének elzárása követ. Erre azért van szükség, hogy a műtárgy építéséhez a munkagödröt szárazzá tegyék. A munkagödörből a vizet, majd a híg iszapot kell eltávolítani, hogy megkezdődhessen a műtárgy alapozása. A terepi munka horvát és magyar oldalon egyaránt zajlik és várhatóan a téli hónapokban fejeződik be.


A holtág vízellátásának javítása a vízpartra járóknak is előnyére válik. Az Ó-Dráva népszerű horgászvíz, magyar és  horvát horgászok egyaránt kedvelik. A projekt keretében több új stég épült és sok leromlott állapotúakat pedig elbontják.

(fotó: Berende Alexandra)

További híreink
Kulturális kapcsolatok másként
Pécs kulturális élete volt a Goethe Intézet által kezdeményezett kerekasztal-beszélgetés középpontjában.
2019-05-20 21:33:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Munkácsy a Zsolnay Negyedben
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában rendszerint kortárs képzőművészek alkotásai láthatók. Május 17-étől a magyar festőzseni Munkáczy Mihály képei kerülnek ...
2019-05-17 02:41:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az iMapp Bukarest résztvevője lesz az idei győztes
A pécsi Zsolnay Fényfesztivál egyik különlegessége, hogy egyszerre nyújt feledhetetlen élményt a laikus látogatóknak, ugyanakkor magas színvonalat képvisel a fényművészet...
2019-05-11 02:44:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Paks II. Akadémia néven atomerőművi üzemeltetési szakmérnökök képzésére kötött együttműködési megállapodást az...
Bővebben >>