. Ma Lörinc napja van.
Megoldották a digitális gyakorlati képzést
2020-05-15 20:56:26
Megoldották a digitális  gyakorlati képzést

Megoldották a digitális gyakorlati képzést

A gáz- és villanyszerelői duális képzésén is digitális oktatásra állt át az E.ON még márciusban, annak ellenére, hogy a gyakorlati oktatásban különösen nagy kihívást jelentett ennek megoldása.

 

A cég évek óta komoly erőfeszítéseket fektet az utánpótlás-nevelésbe és számos olyan programot indított útjára, amelyek elméleti és gyakorlati képzést is nyújtanak  a fiataloknak. A gáz- és villanyszerelők duális képzésében még márciusban  a digitális oktatásra álltak át annak ellenére, hogy a gyakorlati képzésben különösen nagy kihívást jelentett ennek megoldása. Mára már egyérteművé vált, a koronavírus-járvány miatt bevezetett új módszerek működnek, így a tanév végéig ebben a formában zajlik az oktatás. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a korlátozások ellenére, a diákok sikeresen zárhatják le tanulmányaikat május végén, június elején.  


A cég az ország hét városában - Szekszárd, Győr, Nyíregyháza, Debrecen, Siófok Pécs, Veszprém - képez duális keretekben szerelőket. Pécsett és Veszprémben a villanyszerelők mellett a gázszerelők gyakorlati képzése is folyik. A tanulók minden második héten az energiavállalatnál vannak szakmai gyakorlaton. Többségükben nyolc osztályt végzett, érettségizett  a 15-20 év közötti fiatalok, akik a cég szakoktatóinak irányítása mellett sajátítják el a szakma alapjait, jelentős részben a vállalat  saját tanműhelyében. A pandémiás helyzetre reagálva a cégnél  március 13-ától távoktatásban folyik a tanulóképzés. A duális képzésében részt vevő diákoknak így lehetőségük van arra, hogy folytassák tanulmányaikat és sikeres tanulmányi évet zárjanak május végén, júniusban.

Mint Pintér László, veszprémi gázszerelő szakoktató elmondta, első lépésben kérdőív segítségével feltérképezték, milyen elektronikai és informatikai eszközökkel rendelkeznek a tanulók. Mint kiderült, mindenki rendelkezett ezekkel, a szélessávú internettel egyetemben. Azonban  a  saját számítógép hiánya problémát jelentett, de miután okostelefonja mindegyiknek  van, ezért úgy alakították ki az egyeztetéseket és a feladatok megosztását, hogy azokat a  telefonjaikon keresztül is megkapják.

Mindehhez a pécsi szakoktató, Muth Norbert a következőket tette hozzá, a legnagyobb kihívást az jelentette, miként tudják a tanulók gyakorlati képzését távoktatásra úgy  átszervezni  hogy továbbra is  fennmaradjon a motivációjuk,  meg akarják tanulni az adott szakmát. Nem könnyű feladat ezt digitális úton megvalósítani, de igyekeznek olyan feladatokat adni a tanulóiknak, amelyek otthonról is elvégezhetők és gyakorlati tudást is  adnak.  Az egy időben történő telefonhívások mellett, a tanulóknak  lehetőségük van arra is, ha elakadnak bármikor   felhívhatják.

 

Jelenleg 63 tanuló vesz részt  három szakmában duális képzésben, ebből idén huszonnégyen - három gázszerelő, 19 villanyszerelő,2 elektrotechnikus - tesznek szakmunkás-vizsgát a hónap végén, június elején.


A cég  a szerelők duális képzése mellett a junior mérnök programjában és a duális egyetemi képzésben is átállt  a távoktatásra, így ezt az évet  a hallgatók is  sikeresen zárhatják.

Utoljára frissítve: 2020-05-15 20:56:56

További híreink
Pályaorientáció másként
Élményekkel teli nyári tábort szervezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.
2020-07-23 16:08:45, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vajna Tímea a fánkok után filmet készít
Elhunyt férje álmát valósítaná meg Vajna Tímea, ugyanis a korábbi hollywoodi rendező egy életrajzi filmet szeretett volna készíteni az egykori legendás labdarúgóról.
2020-07-20 10:07:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Feltehetően öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere
Hiteles forrásból megerősített információink szerint ma éjjel elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere. A falut sikertörténetté emelő polgármester élete 47 évében önke...
2020-07-14 10:23:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mohácsi munkatársai csaknem kétszáz doboz adózatlan cigarettát találtak eg...
Bővebben >>