. Ma Gedeon napja van.
Megoldották a digitális gyakorlati képzést
2020-05-15 20:56:26
Megoldották a digitális  gyakorlati képzést

Megoldották a digitális gyakorlati képzést

A gáz- és villanyszerelői duális képzésén is digitális oktatásra állt át az E.ON még márciusban, annak ellenére, hogy a gyakorlati oktatásban különösen nagy kihívást jelentett ennek megoldása.

 

A cég évek óta komoly erőfeszítéseket fektet az utánpótlás-nevelésbe és számos olyan programot indított útjára, amelyek elméleti és gyakorlati képzést is nyújtanak  a fiataloknak. A gáz- és villanyszerelők duális képzésében még márciusban  a digitális oktatásra álltak át annak ellenére, hogy a gyakorlati képzésben különösen nagy kihívást jelentett ennek megoldása. Mára már egyérteművé vált, a koronavírus-járvány miatt bevezetett új módszerek működnek, így a tanév végéig ebben a formában zajlik az oktatás. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a korlátozások ellenére, a diákok sikeresen zárhatják le tanulmányaikat május végén, június elején.  


A cég az ország hét városában - Szekszárd, Győr, Nyíregyháza, Debrecen, Siófok Pécs, Veszprém - képez duális keretekben szerelőket. Pécsett és Veszprémben a villanyszerelők mellett a gázszerelők gyakorlati képzése is folyik. A tanulók minden második héten az energiavállalatnál vannak szakmai gyakorlaton. Többségükben nyolc osztályt végzett, érettségizett  a 15-20 év közötti fiatalok, akik a cég szakoktatóinak irányítása mellett sajátítják el a szakma alapjait, jelentős részben a vállalat  saját tanműhelyében. A pandémiás helyzetre reagálva a cégnél  március 13-ától távoktatásban folyik a tanulóképzés. A duális képzésében részt vevő diákoknak így lehetőségük van arra, hogy folytassák tanulmányaikat és sikeres tanulmányi évet zárjanak május végén, júniusban.

Mint Pintér László, veszprémi gázszerelő szakoktató elmondta, első lépésben kérdőív segítségével feltérképezték, milyen elektronikai és informatikai eszközökkel rendelkeznek a tanulók. Mint kiderült, mindenki rendelkezett ezekkel, a szélessávú internettel egyetemben. Azonban  a  saját számítógép hiánya problémát jelentett, de miután okostelefonja mindegyiknek  van, ezért úgy alakították ki az egyeztetéseket és a feladatok megosztását, hogy azokat a  telefonjaikon keresztül is megkapják.

Mindehhez a pécsi szakoktató, Muth Norbert a következőket tette hozzá, a legnagyobb kihívást az jelentette, miként tudják a tanulók gyakorlati képzését távoktatásra úgy  átszervezni  hogy továbbra is  fennmaradjon a motivációjuk,  meg akarják tanulni az adott szakmát. Nem könnyű feladat ezt digitális úton megvalósítani, de igyekeznek olyan feladatokat adni a tanulóiknak, amelyek otthonról is elvégezhetők és gyakorlati tudást is  adnak.  Az egy időben történő telefonhívások mellett, a tanulóknak  lehetőségük van arra is, ha elakadnak bármikor   felhívhatják.

 

Jelenleg 63 tanuló vesz részt  három szakmában duális képzésben, ebből idén huszonnégyen - három gázszerelő, 19 villanyszerelő,2 elektrotechnikus - tesznek szakmunkás-vizsgát a hónap végén, június elején.


A cég  a szerelők duális képzése mellett a junior mérnök programjában és a duális egyetemi képzésben is átállt  a távoktatásra, így ezt az évet  a hallgatók is  sikeresen zárhatják.

Utoljára frissítve: 2020-05-15 20:56:56

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>