. Ma Auguszta napja van.
Megszületett az első feljelentés
2020-02-02 22:25:06
Megszületett az első feljelentés

Megszületett az első feljelentés

Az önkormányzati cégek gazdasági átvilágításának első fejleményeként feljelentést tett a városháza a Pécsi Vagyonhasznosító régebbi szerződéskötései és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Két ingatlan eladásával kapcsolatban talált komoly visszásságokat a városháza ügyvédi csapata, a Király utca 3. szám alatti Aranyhajó fogadó és a Szabadság úti volt központi menza ügyében. Mint Bodnár Imre az átvilágítást végző ügyvédi csapat vezetője elmondta, két olyan ügyet tártak fel, amelyekben felmerült a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja, ami 2-8 év között terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Király utca 3. szám alatt található Aranyhajó fogadóhoz tíz helyrajzi szám tartozik, ebből kilencet 2017-ben, az utolsót 2019 júniusában értékesítették egyazon személynek. A több részletben való értékesítés is gyanús, azonban még gyanúsabbá teszi, hogy nagyon alacsony, mindössze 144.000 forintos négyzetméteres áron keltek el, még egy lerobbant kertvárosi panellakásért  is többet kell fizetni. A 158 millió forintos ingatlaneladásból 12, míg a letétből 21 millió forint érkezett be összesen a vagyonhasznosítóhoz.

A 158 milliós vagyonból 33 milliós vagyon maradt, ebből a vagyonhasznosítóhoz mindössze 12 millió forint folyt be értékesítési biztosítékként, a maradék ügyvédi letétbe került - amíg a jelzálog lekerül az ingatlanról - a vételi szerződés értelmében, ám ezt a pénzt már 2018 januárjában át kellett volna utalni. Azonban a vagyonhasznosító vezetése két évig nem tett semmit, hogy a letét beérkezzen – miközben a cégnek közel 3 milliárd forintnyi hitelállománya volt és évi 400 millió forintnál több hitelt kellett visszatörlesztenie. Mégy így sem próbálták visszaszerezni a letétben lévő pénzt.

Múlt évben, december 9-én az ingatlanok eladásában eljáró ügyvéd közölte vagyonhasznosítóval, hogy a letéti pénzre beszámítási igénye van, ezt követően 21 millió forintot átutalt a cég számlájára. Ezzel egy időben négy számlát is beküldött összesen 104 millió forint értékben ügyvédi díj címén, valamint 2015 és 2019 vége közötti időszakra pedig kiszámlázott 72 millió forintos ügyvédi átalánydíjat. Még ezen a napon, a cég vezetősége leigazolta az eljáró ügyvéd követeléseit, aki még pluszban 32-33 millió forintos kötbért is kilátásba helyezett, mert szerette volna megszüntetni a 2024-ig fennálló határozott idejű szerződését. Ez utóbbiakat vitatja a leginkább az önkormányzat.

A volt központi menza telkét 2018 júliusában hirdették meg eladásra, a pályázaton nyertes cég is ugyanebben az időben alakult meg. A cég tulajdonosa és ügyvezetője pedig a vagyonhasznosító pr-vezetőjének szülei, a cég korábbi vezérigazgatójának az élettársa voltak. Az általuk benyújtott ajánlat pedig megegyezett a vételárként  meghirdetett 122 millióval, a telek becsült értékével. E mellett a pályázati kiírás szerint  csupán 1,1 millió forintot kellett kifizetni, fennmaradó 121 milliót teleken épülő ingatlanban létesülő irodák, parkolók formájában fizették volna ki. Mindezek felett  az adásvételi szerződést végül 2018. december 14-én már 114 millió forintos vételárral írták alá, és abban nem a pályázatban eredetileg szereplő 2019. negyedik negyedév volt a vállalási határidő, hanem 2020. augusztus 31.

Miután nagy horderejű ügyről van szó a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya folytatja le a nyomozást, szoros ügyészi felügyelet mellett.

Utoljára frissítve: 2020-02-02 22:25:37

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>