. Ma Gedeon napja van.
Megszűnt az omlásveszéky
2021-01-03 11:33:32
Megszűnt az omlásveszéky

Megszűnt az omlásveszéky

Mintegy 49 millió forintos vis maior keretből épült meg a 150 méter hosszú támfal az  Orfű felé vezető Ranga László út alatti hegyoldalnál.


A Rózsahegyi út mentén húzódó meredek partfalon 2018 májusában jelentkeztek először olyan visszafordíthatatlan károsodások, amelyek a felszín mozgására utaltak. A helyszín felett haladó Ranga László utat kísérő meredek rézsű irányából a partfalra ráfolyó, és a laza talajba beszivárgó víz suvadásokat, sárfolyásokat és omlásokat okozott. Heves esőzések után a partoldalról érkező talaj rendszeresen iszapos hordalékként terült szét a közúton. A fák és a cserjék az út irányába megbillentek, azok gyökerei közül a talaj sok helyen kimosódott, ezért a levegőben lógtak.


Pécs  önkormányzata a károk helyreállítására és a veszélyes partfal-szakasz megerősítésére vis maior pályázatot nyújtott be a Belügyminisztériumhoz. A szaktárca 2019 januárjában 48,8 millió forint támogatást ítélt meg a veszély elhárítására.  Az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését követően  2020 nyarán kezdődött  meg a megközelítőleg 150 méter hosszú támfal építése, azonban mivel a meggyengült talajszerkezet folyamatosan fennálló veszélyhelyzetet jelentett,  ezért csak kisebb szakaszokban folyhattak  a munkálatok, amelynek során csaknem 1000 köbméternyi földet mozgattak meg. A 150 méter hosszú támfalat csaknem  3300 betonelem felhasználásával hozták létre.


- Szükségszerű volt ez a beruházás, hiszen a veszélyessé vált partoldal megerősítése nélkül komolyabb baleset is történhetett volna. Ezzel a beruházással párhuzamosan egy másik, már meglévő támfalat is megerősítettünk idén, szintén a Rózsahegyi út egy lentebbi szakaszán. Mecsekszentkút falusias hangulatú, erdőhöz közeli dűlőiben egykor zártkertek létesültek, de az elmúlt években egyre többen költöznek ki ebbe a csendes völgybe – mondta el Siposné Bikali Éva, a terület önkormányzati képviselője.

Utoljára frissítve: 2021-01-03 11:34:26

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>