. Ma Auguszta napja van.
Megújulnak a busójárás színterei
2019-06-27 02:50:27
Megújulnak a busójárás színterei

Megújulnak a busójárás színterei

Mohács életében kiemelt szerepet játszik a busójárás, annak mind zavartalanabb lebonyolítása érdekében a város továbbfejleszti a rendezvény központi helyszíneit.


Mohácson az elmúlt években végrehajtott fejlesztések eredményeként egyre nagyobb szerepet kap az idegenforgalom. A település kínálatára ugyanakkor a kiemelt jelentőségű télvégi busójárás miatt a hagyományostól némiképp eltérő módon jellemző a szezonalítás,  a most útjára indult  projekt  kiemelt célja az, hogy a fő vonzerőt jelentő kulturális esemény egész évben éreztesse hatását, a helyszínei pedig ne csak a kiemelkedő vendégforgalommal birkózzanak meg, hanem az év más részeiben is rendezvényeknek adjanak otthont. Ezen célokat a város Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert  uniós és hazai források felhasználásával valósíthatja meg.


A mohácsi busójárást az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára való felvétele óta megnövekedett érdeklődés övezi. Ez a maga nemében különleges népszokás évente hat napig több tízezer, esetenként a saját lakosságának többszörösét meghaladó számú vendéget vonz a városba, akiknek magas szintű ellátása, megfelelő szórakoztatása nem kis feladat.

 

A programok több helyszínen zajlanak. A rendezvény központja a város főtere, a Széchenyi tér. Az ettől 300 méterre található, az  események gerincét képező fő útvonal mellett lévő Deák téren, illetve a Hősök parkjában kialakított vendégudvarban az ország minden szegletéből érkező vendéglátó vállalkozások várják különleges ételsorokkal a busójárásra érkezőket. Az évek során kiderült, hogy a helyszín alkalmas erre, azonban  a park átépítése elengedhetetlen,  a vendégudvar befogadásához szükséges közművek hiánya miatt szükség van a Hősök parkja és Deák tér teljes felújítására. A fejlesztés  eredményeként  valódi rendezvénytérré alakítják át, ami nemcsak a busójárás, de az ehhez kapcsolódó, városban zajló további turisztikai vonzerővel rendelkező rendezvények lebonyolításához is helyszínül szolgálhat.


A beruházás során a pár éve elbontott helyett új, nézőtérként is használható medencét alakítanak ki, a hősi emlékmű két oldalát mobil színpadok és LED-fal elhelyezésére teszik alkalmassá. Szervizúttal ellátott árusító sávot hoznak létre, amihez az áram, víz és szennyvíz kapcsolódásokat is kiépítik. Új kandelábereket helyeznek ki, új hang- és fénytechnikát is beszereznek.  Megújul a hősi emlékmű is, a  sétányokat alakítanak ki.A mozi előtt összekötő út, északi oldala mellett pedig sétány épül, s megújulnak a belső terei is, A park  újabb műalkotással gazdagodik, itt  állítják fel Tischler Ferenc Busók ördögkeréken című szobrát.  


A Deák téren túl a Busóudvar, valamint a Széchenyi tér is a projekt helyszíne, mindhárom helyszínre vásárolnak egy-egy nagy LED-falat. A Busóudvar a 21. század elvárásainak megfelelő élményelemekkel  - fényfestéssel, kiállítási installációkkal, érintőpadlós tánctanulást segítő eszközzel - is gazdagodik.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>