. Ma György napja van.
Megújuló város, megújuló energia,
2019-02-12 22:42:10
Megújuló város, megújuló energia,

Megújuló város, megújuló energia,

A már kiépített kapacitásokkal együtt összesen 35 MW-nyi villamos energia termelésére elegendő hely van Komlón és környékén.


A Komló melletti budafai meddőhányón és Dávidföldön összesen 7,5 megawatt kapacitású naperőművet létesítettek. Az önkormányzat ennek a többszöröséről állapodott meg, amelyek az idén és jövőre kezdik meg az energiatermelést.  


Az elmúlt esztendőben kötötte meg az első megállapodásokat napelem parkok építésre a komlói önkormányzat, mostanra  15 berendezés már üzembe is állt, ami összesen 7,5 megawatt áramot termel. A város több,  hasonló naperőmű létesítésére alkalmas területtel is rendelkezik, Dávidföldön és a rekultivált budafai meddőhányón is kihasználatlanul álltak olyan déli tájolású, napos domboldalak, amelyek ideális helyszínt kínáltak ilyen célra. Az első négy berendezés  az elmúl év júniusában állt üzembe Dávidföldön, amit az év végéig további 11 követett Budafán. A már működő napelemek üzemeltetési tapasztalatai nagyon kedvezőek.

Mint Polics József polgármester elmondta, a  budafai meddőhányó területeit tartós bérletbe adta a város a naperőműveket építő cégeknek, amelyek akár harminc évig is használhatják.  Szólt arról is, a már kiépített kapacitásokkal együtt összesesen 35 MW-nyi villamos energia termelésére elegendő hely van,  a berendezések fokozatosan állnak üzembe. A teljes napelem park telepítése  jövő év végéig fejeződik be. 


Bár a napelem parkot cégek építik ki, maga az önkormányzat is a megújuló energia minél nagyobb arányú hasznosítása mellett kötelezte el magát. Számos középület – köztük a városháza és a KBSK épületek – tetőszerkezetére telepítettek napelemeket az elmúlt években. Ez a program idén is folytatódik, a KBSK sporttelepén lévő futófolyosóra, a hajléktalanszállóra és a város összes óvodájára is a napfényből energiát termelő berendezéseket szerelnek.

Utoljára frissítve: 2019-02-12 22:42:44

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>