. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Megújult a Máriagyűdi Kegyhely
2015-10-09 22:58:27
Megújult a Máriagyűdi Kegyhely

Megújult a Máriagyűdi Kegyhely

A Máriagyűdi Kegyhely turisztikai fejlesztése elnevezésű, uniós forrásból megvalósuló projekt hivatalosan is lezárult.

A Máriagyűdi Kegyhely fejlesztésével a Pécsi Egyházmegye fő célja volt, hogy az ország egyik kiemelkedő vallási értékét méltóvá tegye a jelentőségéhez. A híveket mostantól 21. századi szinten szolgálja a kegytemplom, a szabadtéri létesítmények  az oltár,  a kápolna,  a padok, a megközelítésüket segítő zarándokutak.

A Dél-dunántúli Operatív Programban meghirdetett pályázat a kegyhely egészének építészeti és tájépítészeti megújulását tette lehetővé. A Máriagyűdi Római Katolikus Plébánia eredetileg több mint 525, 5 millió forintot nyert el, s fordíthatott turisztikai célú beruházásokra, amelyen felül idén további 40 milliót meghaladó többlettámogatást ítéltek meg részére. Így a 95 százalékos támogatási intenzitású pályázati úton elnyert  összesen 540 millió támogatás és a mintegy 30 millió forint saját forrás felhasználásával újulhatott meg a Máriagyűdi Kegyhely.

A munkálatok eredményeként megújult a kegytemplom homlokzata, az épületet statikailag is megerősítették. A szabadtéri oltárt és az Imaudvart fedett térré alakították, és rekonstruálták a Szent Ferenc ivó-kutat, helyreállították funkcióját, rendezték környezetét, s felújították a támfalakat és a tereplépcsőket.

A beruházás során rendezték a Kálváriát is, a keresztút a stációk sorrendjében, szerpentin módjára cikcakkvonalban követi a terepet, ezáltal biztosítva akadálymentes és kevésbé meredek feljutási lehetőséget a híveknek. Megtisztították továbbá a Fájdalmas Szűzanya terének, a Pieta-szobornak a környezetét; felújították a burkolatokat, kiegészítették a hiányos kerítést és újrarendezték a növényzetet.

A kegyhely újdonsága a most kiépített térbeli rózsafüzér alapú sétány. A sétány rózsafüzérén az 5 nagyszemet egy-egy burkolatminta jeleníti meg a kiemelt pontokon, pihenőállomásokon. Az öt sziromban a Miatyánk első sora olvasható latinul, magyarul, romani nyelven, németül és horvátul. A kisszemeket egyedi lámpatestek alkotják. A sétány mentén padokat helyetek el.

Változást jelent az is, hogy a Mária-szobrot áthelyezték a szabadtéri oltárhoz vezető két lépcső közötti pentagonba. Környezetében virágágyásokat alakítottak ki, a szobor éjszakai díszvilágítását pedig a talajszinten elhelyezett padlófény biztosítja. A várfal alatti területen a sétányhálózat szórt burkolatát is felújították, és kiegészítették pihenőkkel.

A családok, kerékpárosok és mozgássérültek számára egyaránt ideális merőleges parkolókat alakítottak ki a Búcsú tér déli részén – a közterületet is igénybe véve, az önkormányzattal egyeztetve. A parkolók felett gyalogos út épült, a Mária-szoborhoz vezető sétány elé pedig fogadótér készült, fa alatti ülőfelülettel, babakocsi-rámpával és napelemről világítható elektronikus információs táblával.

A kegyhely fejlesztéseit az egyházmegye úgy tervezte meg, hogy azok a látogatók elsődleges célját, a lelki megújulást segítsék. Ehhez lehetőség nyílik az elmélkedést segítő tartalmakat közvetítő audio guide készülékek igénybevételére, amelyek a Rózsafüzér sétányon végighaladva segítik a híveket.

Utoljára frissítve: 2015-10-09 23:10:19

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>