. Ma Taksony napja van.
Megújult élőhelyek a Mohácsi-szigeten
2021-11-25 16:17:43
Megújult élőhelyek a Mohácsi-szigeten

Megújult élőhelyek a Mohácsi-szigeten

Két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi terület,  a dávodi Földvári-tó, valamint a karapancsai erdei-tavak is megújultak, visszakapták a vízimadarak általa az élőhelyeiket.

A KEHOP-projekt keretében megvalósult élőhely-fejlesztés  során két helyszínen újultak meg a műtárgyak, kikotorták a csatornákat és a tavakat. Az elvégzett műszaki beavatkozásoknak köszönhetően már idén  mindkét vízrendszert teljesen feltöltötték, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok  megtelepedésére.

A projekt eredményeképpen a Dávodi Földvári-tó egyik tóegységénél a telepesen fészkelő madárfajok, mint például a nagy kócsag és a kiskócsag, zavartalanul a költhettek. A két másik tó kikotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg, talált magának ott táplálékot, illetve több faj - cigányréce, böjti réce, szárcsa, nyári lúd - is ott költötte ki kicsinyeit a part menti
növényzetben.

A felújított vízügyi műtárgyaknak és a kikotort szakaszoknak köszönhetően vízzel telt meg a karapancsai erdei-tavak legnagyobb tava és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez.

A gazdag élővilág fennmaradása érdekében elnyert európai uniós támogatás segítségével Mohács-szigeten  lehetőség nyílt az ökológiai állapot javítására és megőrzésére, illetve a jellegzetes vizes és vízi élőhelyek kiterjedésének és az erdei élőhelyek vízellátásának növelésére.

Utoljára frissítve: 2021-11-25 16:21:01

További híreink
Önvallomás a kitartásról
Jótékonysági előadás a Lénárd Kata Emlékalap támogatására, a befolyt összeget pályázati úton osztja ki a Pécsi Közösségi Alapítvány.
2021-11-29 02:44:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent - a várakozás időszaka
Az egyházi év az adventi idővel kezdődik, közelebbről pedig advent első vasárnapjával.
2021-11-28 21:54:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Háryra még kicsit várni kell
A 60 éves Bóbita Bábszínház és a 210 éves Pannon Filharmonikusok november végére tervezett Kodály Zoltán Háry János előadásai a járványhelyzet miatt elmaradnak.
2021-11-25 16:08:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Járásbíróság egy hónapra elrendelte, annak a pécsi férfinek a letartóztatását, akinek az autójában 4...
Bővebben >>