. Ma Vanda napja van.
Megújultak a Mohácsi-sziget élőhelyei
2021-11-09 19:57:01
Megújultak a Mohácsi-sziget élőhelyei

Megújultak a Mohácsi-sziget élőhelyei

Lezárult két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi terület, a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak megújítása.

A Környezet és Energia-hatékonysági Operatív Program keretében megvalósult projekt eredményeként a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak műtárgyai megújultak, e mellett a csatornák és tavak kotrásával és bioremediácóval fejlesztették az élőhelyeket.

A projekt keretében elvégzett műszaki beavatkozásoknak köszönhetően már ebben az esztendőben sikerült mindkét vízrendszert teljesen feltölteni, lehetőséget adva ezzel a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenésének és megtelepedésének.

A dávodi Földvári-tó egyik taván  a telepesen fészkelő madárfajok - mint például a nagy kócsag és a kiskócsag -, zavartalanul kezdhettek a költéshez. Két másik tó kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg, miután bőséges táplálékot találtak ott maguknak, illetve a cigányréce, a böjti réce, a szárcsa, a nyári lúd a part menti növényzetben rakott fészket, költötte ki kicsinyeit.

A felújított vízügyi műtárgyak segítségével és a kikotort szakaszoknak köszönhetően vízzel telt meg a Karapancsai erdei-tavak legnagyobb tava és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez. Késő tavasszal már a nyári ludak tojásokkal teli fészkei voltak találhatók ezen a részen, valamint nagy számban jelentek meg a szárcsák és rendszeresen  felbukkant a zsákmányra vadászó rétisas.

A gazdag élővilág fennmaradása érdekében folyt munkálatokra elnyert európai uniós támogatás segítségével a kiszáradás jeleit mutató Mohács-szigeten lehetőség nyílt az ökológiai állapot javítására és megőrzésére, illetve a jellegzetes vizes és vízi, valamint az erdei élőhelyek vízellátásának növelésére.Utoljára frissítve: 2021-11-09 19:57:36

További híreink
Középpontban a fiatalok egészsége
Intelligens technológiai alapokra épülő komplex prevenciós és rehabilitációs diagnosztikát és terápiát fejleszt ki közösen egy agár, egy kereskedelmi, egy orvos-biológiai...
2022-01-24 20:23:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Otthol, édes otthol
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban - Otthol, édes otthol.
2022-01-22 02:30:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
A pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel fog össze annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.
2022-01-21 20:38:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Új tulajdonosai lesznek pécsi Da Vinci Magánklinikának.
Bővebben >>