. Ma Auguszta napja van.
Méhek és méhészek - hosszú távú túlélési stratégia
2018-03-02 02:52:03
Méhek és méhészek - hosszú távú túlélési stratégia

Méhek és méhészek - hosszú távú túlélési stratégia

Az  uniónak átfogó és hosszú távú stratégiára van szüksége az európai méhek megvédése érdekében - olvasható az Európai Parlament az 560 szavazattal 27 ellenében 28 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában.

A javaslatok között szerepel, hogy  készüljön a méhelhullás elleni küzdelmet segítő cselekvési terv,  részesüljön támogatásban az inváziós fajokkal és betegségekkel szemben ellenálló méhfajok létrehozása. E mellett,  kerüljenek tiltó-listára azok a növényvédőszer-hatóanyagok, amelyek bizonyítottan  veszélyt jelentenek a méhek egészségére,s jöjjön létre a permetezési időszakokat  korán előrejelző rendszer.

Ennek érdekében a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési sor összegét  50 százalékkal emeljék meg, az Európai Bizottság pedig fontolja meg egy új támogatási rendszer bevezetését a 2020 utáni Közös Agrárpolitika keretében.  A képviselők véleménye szerint  szükség lenne egy kompenzációs rendszerre is a méhpusztulás kárainak enyhítésére, a méz jótékony egészségügyi hatását pedig minél több fogyasztóval kellene megismertetni, különösen  a gyerekek körében.

E mellett azért, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a határokon történő és a belső piacon végzett ellenőrzéseket. Minden importált mézet tesztelni kell és szigorítani kell a nyomon követhetőségi követelményeket. A mézhamisítások kiszűrése érdekében  pedig fejlesszen ki az Európai Bizottság hatékonyabb laboratóriumi módszereket, a tagállamok pedig szabjanak ki szigorúbb szankciókat a jogsértőkre. A szabadkereskedelmi megállapodások során a méz és egyéb méhészeti termékek minősüljenek „érzékeny terméknek” és ezeket lehetőség szerint zárják ki a tárgyalások köréből.

A  hatszázezer uniós méhész mintegy kétszázezer tonna mézet termel évente, ezzel az unió Kína után a második legnagyobb méztermelő a világon. Az unión belül a legnagyobb méztermelők Románia, Spanyolország és Magyarország. Évente kétszázezer tonna import méz érkezik Kínából, Ukrajnából, Argentínából és Mexikóból, az Európai Bizottság szerint a tesztelt import 20 százaléka nem felelt meg az uniós elvárásoknak.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>