. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Mennyire biztonságosak az útjaink?
2015-03-25 23:06:42
Mennyire biztonságosak az útjaink?

Mennyire biztonságosak az útjaink?

Az elmúlt esztendőben a huszonnyolc uniós tagállamban összesen huszonötezerhétszázan hunytak el közúti baleset következtében.


A nemrég nyilvánosságra hozott számadatok szerint a közúti balesetek halálos áldozatainak száma 2013-hoz képest mintegy egy százalékkal csökkent, miután 2012-ben és 2013-ban nyolc százalékos csökkenés következett be. A számok azt mutatják, hogy 2014-ben a huszonnyolc uniós tagállamban összesen huszonötezerhétszázan hunytak el közúti baleset következtében. Ez ötezerhétszázzal kevesebb a 2010-es számadatnál, ugyanakkor elmarad a megcélzott csökkenéstől.


Mint Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős biztos  elmondta, igen szomorú és nehezen elfogadható, hogy naponta mintegy 70 európai polgár hal meg az utakon, és még ennél is többen sérülnek meg súlyosan. Hangsúlyozta, a közzétett adatoknak figyelmeztetésül kell szolgálniuk, ugyanis azok  és a statisztikák gyászoló házastársakat, szülőket, gyermekeket, testvéreket, kollégákat és barátokat takarnak. Ezen kívül arra is felhívják a figyelmet, hogy a biztonságos közúti közlekedés állandó figyelmet és további erőfeszítéseket igényel.


Mindehhez a következőket  tette még hozzá, az elkövetkező években még intenzívebben kell munkálkodnia az Európai Bizottságnak annak érdekében, hogy elérje  az unió azon célkitűzését, hogy 2020-ra a felére csökkentjen a közúti balesetek áldozatainak száma. Ehhez azonban össze kell fogni. annak érdekében, hogy az utazásuk végén minél több ember biztonságosan térjen haza.  


- Ez az egyik prioritásom, és valamennyi tagállam kormányának is ez kell hogy legyen az egyik prioritása – emelte ki Violeta Bulc.


A 2014-re vonatkozó országokra lebontott statisztika azt mutatja, hogy a közúti halálesetek száma még mindig jelentősen eltér az egyes uniós országok között. A 2014-re vonatkozó átlagos uniós halálozási arány várhatóan egymillió lakosra  51 közúti haláleset jut. A közúti halálesetek legalacsonyabb arányáról továbbra is Málta, Hollandia, Svédország és az Egyesült Királyság számolt be, ahol egymillió lakosra kevesebb mint 30 haláleset jutott. Bulgária, Lettország, Litvánia és Románia beszámolója szerint e négy országban egymillió lakosra továbbra is több mint 90 haláleset jutott.


A közzétett adatok azonban azt mutatják, hogy az  unióban 2010 óta 18,2 százalékkal csökkent a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. Egyes európai országok beszámolója szerint náluk az átlagnál nagyobb mértékben javult a közúti közlekedés biztonsága az elmúlt években. Ez különösen Görögországra, Portugáliára és Spanyolországra nézve igaz. Hasonlóképpen Dánia, Horvátország, Málta, Ciprus, Románia, Olaszország, Szlovénia és a Cseh Köztársaság is arról számolt be, hogy a 2010–2014 közötti időszakban az uniós átlag feletti mértékben csökkent a közúti halálesetek száma.

 

További erőfeszítésekre van szükség annak az uniós stratégiai célnak az eléréséhez, hogy 2010 és 2020 között a felére csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. A legtöbb mindennapi közúti biztonsági intézkedésre helyi vagy nemzeti szinten kerül sor, például a közúti közlekedési szabályok betartatása, oktatási kampányok, valamint az infrastruktúra fejlesztése és karbantartása révén. Mindehhez az EU a közös érdekű kérdésekre, például a járművek műszaki ellenőrzésére vonatkozó minimális követelményekre vonatkozó jogszabályokkal és ajánlásokkal, valamint a műszaki szabványok harmonizációjával járul hozzá.

Utoljára frissítve: 2015-03-25 23:16:18

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>