. Ma Béla napja van.
Mérföldkő a pécsi nemzetiségek történetében
2021-05-05 03:02:22
 Mérföldkő a pécsi nemzetiségek történetében

Mérföldkő a pécsi nemzetiségek történetében

Az egykori lakcímnyilvántartó irodában  kapott helyet a nemzetiségi és civil közösségi iroda  a pécsi Városházán.


Az épület  utcafrontján található iroda ugyan megkezdte működését, azonban személyesen  ügyfeleket csak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése után fogadhat majd.  


Az egykori lakcímnyilvántartó irodában alakították ki, ami teljesen megújult. Az alsó szintjén iroda, tároló és bemutatótér kapott helyet, a  galérián pedig egy tágas tárgyalót alakítottak ki. A  cél olyan közösségi tér létrehozása volt, ami méltó környezetet biztosít a pécsi kisebbségi önkormányzatok és kisebb civil szervezetek működéséhez.


- Mérföldkő az iroda a pécsi nemzetiségek történetében, hiszen most először dolgozhatnak önálló irodában. Ez ma megkezdhette működését, jelenleg adminisztrációs támogatást, illetve pályázati tanácsadási szolgáltatást nyújt a nemzetiségi önkormányzatok számára. Ügyfeleket viszont csak a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások enyhítése után fogadhat, bízunk abban, hogy rövidesen. Addigra az iroda hivatalos ügyfélfogadási idejét, nyitva tartását is kialakítjuk – emelte ki Auth István, az önkormányzat nemzetiségi tanácsnoka.


A tervek szerint a hazai nemzetiségeket bemutató kiállítás is helyet  kap majd benne, a kirakatban pedig forgószínpadszerűen egy-egy pécsi kisebbség mutatkozhat be. Az iroda tevékenységében helyet kap   kulturális, kulináris és ifjúsági programok szervezése is, ugyanis a város turisztikai vonzerejét növelése is a célok között szerepel. Az anyaországokból érkező látogatóknak kínálnak majd a városban élő kisebbségekhez kötődő élményeket, ezáltal hosszabb tartózkodásra ösztönözhetik őket.


 - Emellett a pécsieknek is hasznos lehet, akik, ha olyan országba terveznek utazást, amelynek képviselője a városban él, akkor hasznos tippeket, úti célokat javasolhat. Ennek az irodának a megnyitása azért is fontos, mert erősíti a kisebbségekkel hagyományosan jól együttműködő pécsi önkormányzat anyaországokkal ápolt diplomáciai kapcsolatait, és ezzel elősegíti a gazdasági nyitást is feléjük –  hangsúlyozta Auth István.


A galérián kialakított tárgyaló pedig nemcsak a kisebbségi önkormányzatok üléseinek lesz majd a helyszíne, hanem egyéb tárgyalások, közösségi programok, de akár nyelvi kurzusok  is tarthatók benne.


- Az iroda szolgáltatásait az önkormányzatnál regisztráló, közösségépítést végző pécsi civil szervezetek számára is szeretnénk megnyitni. Több évtizedes tapasztalat ugyanis, hogy a kisebb létszámú egyesületek, alapítványok nem tudnak önállóan irodát fenntartani, holott szükségük lenne rá. A tárgyaló is nagy segítség lehet nekik, hiszen a tagok itt akár a járványügyi szabályok betartásával is össze tudnak ülni. Az eseti irodabérlések rendszerét még ki kell dolgoznunk, de úgy vélem, az iroda létrehozásával és üzemeltetésével a pécsi önkormányzat hatékonyan tudja majd segíteni a kisebb civil szervezetek működését –  adott hangot véleményének Kunszt Márta, az önkormányzat civil tanácsnoka.

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>