. Ma Luca napja van.
Messziről magasra
2019-11-17 22:26:51
Messziről magasra

Messziről magasra

Negyedik alkalommal lépnek fel a Kodály Központban a  Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és az intézmény által meghívott művészek.


Évről évre azzal a céllal állítják össze műsorukat, hogy megmutassák milyen értékeket hordoz a cigányság, ami az iskola mindennapjaiban, oktatási rendszerében is fontos szerepet tölt be, tetten érhető.

A Messziről magasra címet viselő idei műsorukba is igyekeztek új színeket, különleges elemeket belevinni. A gimnázium fenntartójának a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft-nek ez már immár a negyedik rangos nagy koncertje lesz a diákok részvételével.

Az intézményben öt évvel ezelőtt indult a művészeti képzés, az ott megszületett produkciók bemutatásához a Kodály Központ adott helyet. Akkor nem gondolták, hogy már az első alkalommal az ezer hely gazdára talál. A koncertek a cigány diákoknak lehetőséget teremt a bemutatkozásra, sikerélményt jelent számukra. A műsorok összeállításában az egész iskola részt vesz. A gyerekek készítik el a bemutatkozó spotokat, ahogy a színpadképet is. Esztendőről esztendőre nagy nevek is fémjelzik ezeket  a bemutatókat, mesterek és tanítványok egyszerre lépnek színpadra.

Az előző években zajos sikert aratott Tavaszváró Nemzetiségi Koncert, a Valaha madarak voltunk, vagy akár a legutóbbi Hangok címet viselő.  Az idei ősi, autentikus népzenén alapul, és a zene, a tánc és az ének mellett fontos üzenetet hordoz a háttér képi világa is. A hangsúly a családhoz kapcsolódó ősi, autentikus népzenére helyeződik, amellyel ismét az együttműködés fontosságára, valamint a jelentős értékeket magában hordozó  cigány/roma örökségre kívánják felhívják a figyelmet. A színpadot ismét roma és nem roma zenészek, táncosok, énekesek népesítik majd be, elhangzanak dalok beás, lovári és magyar nyelven is.

Az előadás címét annak idején Szolcsányi Jánosné, a Leőwey Gimnázium volt igazgatónője találta ki, ahol a messziről érkezett gyerekek minél magasabbra juttatása volt a cél, ami teljesen megegyezik a Gandhiban kitűzöttekével.

A koncert november 19-én, este hét órakor kezdődik a Kodály Központban.

Utoljára frissítve: 2019-11-17 22:29:32

További híreink
Pécsi Advent-közös készülődés az ünnepre
Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, komolyzenei koncertekkel, gyermekprogramokkal várja egyebek mellett a Pécsi Egyházmegye az érdeklődőket az adventi időszakban.
2019-12-11 22:13:22, Hírek, Környezetünk Bővebben
Legyen varázslatos nekik is a karácsony
Az ünnepre készülve a Pécsi Balett adománygyűjtést szervez a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ neveltjei számára.
2019-12-09 02:15:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Adventi vásár zenével fűszerezve
A hagyományokhoz híven, immár tizedszer ad helyet Komlón a városháza előtti tér az adventi ünnepi vásárnak és kulturális programoknak.
2019-12-08 20:54:02, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az új Eurobarométer felmérés eredményei azt mutatják, az uniós polgárok több mint kétharmada szerint az Európa...
Bővebben >>