. Ma Jolán napja van.
Mesterséges intelligencia által támogatott boroscímke
2025-05-17 21:57:59
Mesterséges intelligencia által támogatott  boroscímke

Mesterséges intelligencia által támogatott boroscímke

Évről évre megrendezi a Summa Szakmai Napot a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete

A magyarországi kutatóintézetek találkozóján, a Summa Szakmai Napon, a hazai szőlészeti és borászati kutatási eredményekbe nyerhettek betekintést a szakma képviselői. Napirendre kerülnek ilyenkor az  innovatív fajták, borászati technológiák, eljárások; valamint az is, milyen módon szólítsák meg  a fiatalabb generációt, de a  mesterséges intelligencia használata és az  új, a változó piaci igényekhez alkalmazkodó borkészítési eljárások is. Ettől az évtől  a rendezvényt országos szakmai nappá kívánják fejleszteni szervezői. Ennek jegyében kaptak  meghívást a  hazai társkutató intézetek, amelyek képviselői  a bemutatkozáson túl előadást tartottak a náluk folyó, kiemelten fontos kutatásokról, beszámoltak tudományos tevékenységükről, kutatási trendjeikről, eredményeiről. A programba bekapcsolódott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is.

A pécsi kutatóintézet az elmúlt néhány évben számos infrastrukturális és technológiai fejlesztésbe, kutatásba kezdett bele, illetve zárt le sikerrel.. Idén nagyobb hangsúlyt fektetnek az alkoholcsökkentett termékekre, részben ezzel szeretnének kedvezni a fiatalabb generációknak. A különböző kutatások  ugyanis azt mutatják, hogy a magasabb alkoholtartalmú borokkal nem lehet őket megszólítani. E mellett pezsgő- és gin-technológiával készült termékcsaládokkal is szeretnék felkelteni a  figyelmüket.


Ezen felül a szakmai napon a résztvevők  megismerkedhettek az Egyetemi Borbirtok új, mesterséges intelligencia által támogatott boros címkéjével is. Ez része annak az új fajta gondolkodás módnak, amelynek része a Borkulturális ismeretek kurzuson, valamint az is, amiként másként is igyekeznek a borkultúrával megismertetni a fiatalokat. Ennek első lépése egy mesterséges intelligenciával támogatott, kiterjesztett valóságtartalmú címkecsalád.  Az alapkonstrukció az volt, hogy bár nem tudnak mindenki mellett ott lenni a szupermarketekben, és súgjanak neki, hogy milyen bort válasszon, de a technológiának köszönhetően tudnak  információkat nyújtani a borászatról, a szőlőről, amiből az adott bor készült, valamint az alkalmazott technológiáról.

Az új címkecsaládot QR kóddal látták el, azt  leolvasva egy virtuális bor-asszisztens segítségével rögtön minden információhoz hozzá lehet férni az adott borral kapcsolatban a termőterülettől annak  íz világáig. A fejlesztés jelenleg kizárólagosan a kutatóintézeten keresztül érhető el, igény szerint Magyarország bármely borászata tud  majd  csatlakozni rá. A hosszú távú cél, hogy mesterséges intelligencia által támogatott  címkecsalád segítségével személyre szabott ajánlatokat tudjanak adni a borfogyasztóknak az ország egész területén.

Utoljára frissítve: 2025-05-17 21:59:17

További híreink
Zsolnay és a szecesszió
​A szecesszió varázslatos világába kalauzol június 14-én a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed tematikus napja.
2025-06-13 22:32:50, Hírek, Környezetünk Bővebben
Tovább bővül Bólyban az ipari park
Elkészült a Bólyi Ipari Park legújabb 1800 négyzetméteres üzemcsarnoka, és közel 30 hektárral bővítik a város határában lévő ipari övezetet.
2025-06-12 22:00:25, Hírek, Környezetünk Bővebben
Két nap, 12 gyorsasági szakasz
Hat kategóriában csaknem 130 versenyautó áll rajthoz a hétvégén az 58. Mecsek-ralin Pécsen.
2025-06-11 22:35:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén immár második alkalommal népszerűsítették az epret Pécsen.
Bővebben >>